ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ

… ένα μάθημα στις πλατείες για μαθητές του 1ου ΣΔΕ Λάρισας

“Πόσες φορές περνάμε από τις δυο μεγάλες πλατείες της πόλης μας και δεν προσέχουμε τι υπάρχει δίπλα μας;” αναρωτήθηκαν πολλές φορές οι εκπαιδευόμενοι του 1ου ΣΔΕ Λάρισας κατά τη διάρκεια του μαθήματος που έκαναν εκεί, στις πλατείες και τους πεζοδρόμους της πόλης,

με στόχο να αναγνωρίσουν στοιχεία που διαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης τους. Το έργο της Νέλλας Γκόλαντα “Το Θεσσαλικό Πεδίο και ο Γλυπτός Ποταμός”, τα ψηφιδωτά που διακοσμούν τα παγκάκια, τα γλυπτά που ορίζουν τα σταυροδρόμια των πεζοδρόμων, το αρχαίο θέατρο και άλλα αρχαιολογικά μνημεία που διασώζουν απτά την ιστορική μνήμη στο κέντρο της πόλης αποτέλεσαν το περιεχόμενο του μαθήματος αναγνώρισης της ταυτότητας της πόλης.

Οι εκπαιδευόμενοι ανάγνωσαν τα σύμβολα και την εικαστική γλώσσα του γλυπτού ποταμού, αναγνώρισαν προσωπικές μνήμες και βιώματα στο έργο και συνειδητοποίησαν τη δύναμη του ιστορικού και φυσικού τοπίου της πόλης που διαβιούν. Επίσης ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο, αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά του και συζήτησαν για το μεγάλο έργο της  σταδιακής αποκάλυψής του.

Η επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, της βυζαντινής αλλά και της οθωμανικής περιόδου αποτέλεσε την αφορμή για τους εκπαιδευόμενους του 1ου ΣΔΕ Λάρισας να μελετήσουν ακόμη περισσότερο θέματα που σχετίζονται με το παρελθόν αλλά και το μέλλον αυτής της πόλης. Τα συμπεράσματά τους επικεντρώθηκαν στην ευθύνη του σύγχρονου πολίτη να αναδείξει και να διατηρήσει  την ταυτότητά της για να την κληροδοτήσει  στις επόμενες γενιές.

Το μάθημα στις πλατείες έγινε στα πλαίσια της Πολιτισμικής και Αισθητικής Αγωγής και του Αγγλικού γραμματισμού και με την εμψύχωση των εκπαιδευτικών  Ιωάννας Λειβαδίτου και Βάσως Γώγου.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ