ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Ανακοίνωση ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31/5) δήλωση εξέδωσε ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Μπαργιώτας. Εν τω μεταξύ σήμερα στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τον αντικαπνιστικό νόμο.

Η σύγκληση γίνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Μπαργιώτα (την είχε ζητήσει δύο φορές με αίτημά του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής και έχει κάνει δύο φορές επίκαιρη ερώτηση για το θέμα).

Η δήλωση

Στη δήλωση του Λαρισαίου βουλευτή αναφέρονται τα εξής:

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η σημερινή. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 12% των θανάτων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό στο σύνολό τους, υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ετησίως.

Επιπλέον, κάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος, ενώ 166.000 θάνατοι (28%) αφορούν παιδιά μικρότερα από 5 ετών. Και ενώ τα νεότερα στοιχεία καταγράφουν μια συνεχή πτωτική τάση στην καπνιστική συνήθεια στην Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στο παθητικό κάπνισμα, Δυστυχώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χώρες που δεν σέβονται το δικαίωμα του πολίτη σε περιβάλλον ελεύθερο από καπνό.

Οι αντικαπνιστικοί νόμοι έγιναν…καπνός. Στην πράξη, η απαγόρευση του καπνίσματος είναι προαιρετική…

Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, πρόστιμα δεν επιβάλλονται και όλοι αναζητούν «παραθυράκια». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού απολογισμού, τα έσοδα που εισπράχθηκαν από πρόστιμα είναι μηδενικά από το 2011 έως το 2016. Το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έχει προβεί σε καμία θετική ενέργεια υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος και το ερώτημα είναι αν θα λάβει μέτρα εφεξής, ιδίως για την εφαρμογή του ν. 3868/2010. Αντίθετα, είδαμε ακόμα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας να καπνίζει on camera εντός του Υπουργείου Υγείας! Πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίρρωση των ελέγχων και, πρωτίστως, στην καθιέρωση του καπνίσματος στη συνείδηση όλων ως αντικοινωνική συμπεριφορά.

Αν και με καθυστέρηση, η αποδοχή του αιτήματός μου (το τρίτο κατά σειρά) από τον Υπουργό Υγείας για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, με χαροποιεί και ελπίζω σε εποικοδομητική συζήτηση και εν τέλει αναμόρφωση του ελεγκτικού μηχανισμού και απτά αποτελέσματα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com