Ο Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών “Ο ΟΛΥΜΠΟΣ” διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 στις 12:30μ.μ στην πλατεία της Συκαμινέας. Τα χορευτικά του Συλλόγου Σκαμνιωτών και του Προοδευτικού Συλλόγου Γυναικών Βρυοτόπου θα τιμήσουν την παράδοση
και τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή Λαικοδημοτική μουσική, το πρωί της Κυριακής θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία που θα τελεστή στον Ιερό Ναό της Αγία Τριάδας της ΠΑΛΙΑΣ Σκαμνιάς και ο Σύλλογος Σκαμνιωτών θα προσφέρει αρτοκλασία.
Με κάθε μέσο σπεύδουν με αφορμή τον εορτασμό της εκκλησιάς τους της Αγίας Τριάδας στην παλιά Σκαμνιά αυτή την ημέρα πλήθος κόσμου συγκεντρώνονται τιμώντας την και διαβαίνοντας αυτό το χώρο ενός σπουδαίου ιστορικού ορεινού παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Σκαμνιάς αναπολούν στις μνήμες τους τις δύσκολες συνθήκες και περιπέτειες που έζησαν οι πρόγονοι τους επί αιώνες.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, η επιλογή πολλών πιστών απανταχού Σκαμνιωτών να διανύσουν την τελευταία απόσταση 2 χιλιομέτρων του δρόμου (κακής κατάστασης για αυτοκίνητα ) με τα πόδια, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο κάποιο τάμα τους.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας της παλιάς Σκαμνιάς έχει χαρακτηριστεί από 1994 ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο κτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 1500 είναι ο πρώτος μεταβυζαντινός ναός της Επαρχίας Ελασσόνας και το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε κατά την πυρπόληση του χωριού στις 20 Απριλίου του 1943 από τους βάρβαρους κατακτητές γερμανούς, αφού προηγήθηκε ο βομβαρδισμός στις 5 Μαρτίου του ιδίου έτους.
Ο βομβαρδισμός της Σκαμνιάς ήρθε ως αντίποινα και εκδίκηση των Γερμανών όταν πληροφορηθήκαν ότι το Φεβρουάριο του 1943 στο νέο δημοτικό σχολείο της Σκαμνιάς πραγματοποιήθηκε επί 3 ημέρες το <<Πανθεσσαλικό Συνέδριο των αντιστασιακών ανταρτών >> και πήραν μέρος καπεταναίοι από τον Κίσσαβο τον Κόζικα και αλλά βουνά της Θεσσαλίας.
Οι κατακτητές της χώρας βομβάρδισαν την Παλιά Σκαμνιά με 3 αεροπλάνα και 12 βόμβες και την πυρπόλησαν με μανία. Όπως περιγράφουν το χωριό οι μεγάλοι σε ηλικία που ζουν ακόμα, είχε περίπου 300 σπίτια όλα πετρόκτιστα και πλακοσκέπαστα, διώροφα κυρίως οι δρόμοι είχαν καλντερίμια, υπήρχαν τρία εξωκλήσια και τρεις νερόμυλοι. Μόνο η εκκλησία της Αγίας Τριάδας γλίτωσε.
Η Σκαμνιά ήταν το μεγαλύτερο Ελληνόφωνο χωριό που συνδέονταν με την ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας Σπαρμού. Αυτό όμως που συνδέει τους Σκαμνιώτες είναι το όνομα του παλαιού χωριού ΣΚΑΜΝΙΑ και η ιστορική εκκλησία της Αγίας Τριάδας η οποία διασώζεται χάρη στις φροντίδες των Σκαμνιωτών.
Η παλιά Σκαμνιά και κατά την μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως απόμερο και απόκρυφο καταφύγιο και αποτέλεσε ασφαλή έδρα για πολλούς κλεφταρματωλούς του Ολύμπου.