Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μίλησε στο 5ο «Greek Exports Forum» που διεξήχθη την Τρίτη 30 Μαΐου 2017, με θέμα το νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας.

Ο Υφυπουργός στα βασικά σημεία της ομιλίας του δήλωσε: «Μέσα στις οικονομικά δύσκολες περιστάσεις όπου βρίσκεται η χώρα μας, ο αγροτικός τομέας όχι μόνο αντέχει αλλά αναδεικνύεται από τους πλέον ελπιδοφόρους τομείς της εθνικής οικονομίας».

Επεσήμανε πως «η γεωργία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν την κοινή βάση της εθνικής μας πολιτικής για εξωστρέφεια και δυναμική παρουσία στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Η χώρα μας αποτελεί εξαιρετικό τουριστικό προορισμό. Έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα να διαφημίζουμε τα προϊόντα μας μέσα στη χώρα μας. Κοινή μας επιδίωξη μέσα από τον αγροτουρισμό, αποτελεί η προσέγγιση του επισκέπτη στις αγροτικές περιοχές όπου παράγονται παραδοσιακά υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό πάντα με πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και την ανάδειξη – διατήρηση του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα αγροτικά προϊόντα-τρόφιμα παράγονται από ανθρώπους με μεράκι και υπευθυνότητα απέναντι στον καταναλωτή, είναι προϊόντα ασφαλή με υψηλές και σταθερές ποιοτικές προδιαγραφές, με νέες και σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, προϊόντα με ταυτότητα και συγκριτικά πλεονεκτήματα άμεσα συνδεδεμένα με το τόπο καταγωγής του και υψηλής διατροφικής αξίας. Προϊόντα που εμπεριέχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μοναδιαία στο κόσμο».

Σε ότι αφορά τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας με όλο τον κόσμο: «το έλλειμμα από τα υψηλά των 2,4 δις ευρώ το 2009, σημειώνει σημαντική μείωση. Ενώ το 2014 καταγράφεται αισθητή διεύρυνση του ελλείμματος, η χρονιά ορόσημο φαίνεται να είναι το 2015, εφόσον σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το έλλειμμα κατέγραψε κατακόρυφη, αλματώδη πτώση κατά (-) 54,2% σε σχέση με το 2014».

Τελειώνοντας, ο Υφυπουργός υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία «κατέχουν σημαντική θέση στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς αγορές και επάξια θεωρούνται πρεσβευτές της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας, αφού είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τις αξίες της πατρίδας μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ