Η Δ.Α. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 5ΗΣ ΥΠΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Λαρισαίων

Η  δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα εφαρμόζοντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Α’ Βάθμιας υγείας και αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο κατέθεσε πρόταση, ώστε ο Δήμος Λαρισαίων να υπογράψει ως ιδρυτικό μέλος του καταστατικού, απόκτησης συνεταιριστικών μεριδίων,

συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο και ορισμό εκπροσώπου στον υπό σύσταση «συνεταιρισμό» με την επωνυμία ΚΟΙΣΠΕ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ με τον τίτλο «Μυρμιδόνες»

Εδώ και χρόνια οι ΚΟΙΣΠΕ παρουσιάζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως προσπάθεια διευκόλυνσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ως η διέξοδός τους για πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέσω της σύστασης «κοινωνικών επιχειρήσεων» ή την απασχόληση σε αυτές.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται σχεδιασμένα, καθολικά και δωρεάν από το κράτος, όμως  μετακυλίονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα.

Στην προκειμένη η δημιουργία της ΚΟΙΣΠΕ αποφασίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας σε «αγαστή συνεργασία» με τις διοικήσεις του ΠΓΝΛ – ΓΝΛ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ». Θα ιδρυθεί με βάση τη διάταξη του άρθρου 12 του Ν. 2716/1999 « Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις».

Οι σκοποί της ΚΟΙΣΠΕ σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο  που παρουσιάστηκε είναι κοινωνικοί  και θεραπευτικοί. Επιπλέον «Να αναζητά συνεργασίες και να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες προκειμένου να εξυπηρετήσει τους οικονομικούς και ψυχοκοινωνικούς σκοπούς, τις αρχές και τις αξίες του». Επί της ουσίας παίρνουν έναν ευαίσθητο κοινωνικό τομέα όπως αυτόν της ψυχικής υγείας και τον αναγάγουν σε ευθύνη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ο εκσυγχρονισμός τους θα έπρεπε να είναι ευθύνη του ίδιου του κράτους. Ο ψυχικά ασθενής μέσα από την περίθαλψή του θα έπρεπε να αποκτά τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες ( στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό).

Ένα από τα οφέλη της λειτουργίας της συγκεκριμένης ΚΟΙΣΠΕ παρουσιάζεται η ανακούφισή των οικογενειών τους. Και πάλι η χρόνια υποχρηματοδότηση στης υπηρεσίες υγείας, το κλείσιμο δομών, το οικονομικό βάρος που πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν παρουσιάζεται πως μπορεί να λυθεί μέσα από τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Το γεγονός ότι οι «κοινωνικές επιχειρήσεις» θα διανέμουν τα κέρδη με γνώμονα τις ανάγκες τους – όπως λένε – δεν αναιρεί, ότι θα λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς, θα προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικές. Αυτό σημαίνει υποβαθμισμένες και περιορισμένες υπηρεσίες και φθηνοί εργαζόμενοι. Σημαίνει ότι μια «κοινωνική επιχείρηση» που δραστηριοποιείται σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς όπως η φροντίδα ΑμΕΑ, ηλικιωμένων, παιδιών, η επανένταξη πρώην τοξικομανών κ.λπ., είναι πιθανό να μην αντέξει στην αγορά και να κλείσει, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» αυτούς τους ανθρώπους. Σημαίνει ότι το μεγάλο κεφάλαιο θα βρει έτοιμο το έδαφος να διεισδύσει και να επενδύσει σε αυτούς τους τομείς.

Οι υποχρεώσεις των μελών της ΚΟΙΣΠΕ με βάση το καταστατικό της αποκαλύπτουν και την τύχη των εργαζομένων σε αυτή. Η πρώτη εξ αυτών αναφέρει πως τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν σαν υποχρέωση « να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και να συνεργάζονται στη λειτουργία του συνεταιρισμού και να απέχουν από ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντά του. »  ποιες είναι οι ενέργειες που μπορεί να βλάψουν  τα συμφέροντα του συνεταιρισμού δεν καθορίζονται. Ωστόσο η διατύπωση θυμίζει πολύ κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις που θέλουν να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση.

Μέσω και των ΚΟΙΣΠΕ προωθείται η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η εξαπάτηση των ανέργων. Και στη συγκεκριμένη το ίδιο γίνεται. Φυσικά δεν υπάρχει ωράριο. Ο καθορισμός του ποσού που θα παίρνουν τα μέλη του «συνεταιρισμού» προϋποθέτει την αφαίρεση των ποσών προς τα αποθεματικά, την κάλυψη των χρεών κλπ.  Από αυτά που μένουν καθένας θα πληρώνεται με βάση τις μερίδες που διαθέτει και την ποσοστιαία συμμετοχή του στις εργασίες τις ΚΟΙΣΠΕ. Η συμμετοχή αυτή θα καθορίζεται από το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο. Μιλάμε δηλαδή για μισθούς πείνας, που θα καθορίζονται από το εκάστοτε Δ.Σ.

Απέναντι στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, στη συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας, λύση δεν αποτελεί η εμπορευματοποίηση και οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Λύση είναι η διεκδίκηση σύγχρονων, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας , με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποκλειστικά δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους, όλου του λαού. Πρέπει να συνδυάζεται με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των υγειονομικών, των γιατρών. Προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ασθενών και των υγειονομικών είναι να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας – Πρόνοιας, να πάψει η Υγεία να είναι εμπόρευμα. Απαιτείται ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, με τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και φάρμακα. Απαιτείται ρήξη και σύγκρουση με την καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζεται στα αποκαΐδια των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, για ριζικές ανατροπές με γνώμονα την ευημερία του λαού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ