Η ΛΑΡΙΣΑ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΙΡΑΝΩΝ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ (ΦΩΤΟ)

Σε πανηγυρικό κλίμα υποδέχτηκε η Λάρισα τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Λαρισαίων.

Ευγενέστατος, μειλίχιος, με μεστό λόγο ο ιεράρχης είχε μια καλή κουβέντα για όλους, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ευγένειά του και ο τρόπος με τον οποίο ευχαρίστησε όλους, από το μαέστρο και τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων που τον υποδέχτηκαν παιανίζοντας κάτω από τον καυτό ήλιο στην είσοδο του δημαρχείου μέχρι και το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, που δίκαια κατά την τελετή που ακολούθησε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, τον αποκάλεσε «δώρο του ουρανού».

«Ο δήμαρχος μάλλον χρησιμοποίησε… μεγεθυντικό φακό μιλώντας για μένα», ήταν η αντίδραση του κ. Αναστασίου, που δεν έκρυψε την αμηχανία του από τον «κατακλυσμό της αγάπης, της ευγένειας και της λεπτότητας» με την οποία όπως σημείωσε τον υποδέχτηκε η πόλη.

«Ο Θεός αγάπη εστί και μεις προτιμούμε να χτίζουμε γέφυρες παρά τείχη», ήταν η αντίδρασή του όταν νωρίτερα ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε πως θα δοθεί το όνομά του συμβολικά στην κεντρική πεζογέφυρα του Πηνειού, ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός πως η απόφαση για την ανακήρυξή του υπήρξε ομόφωνη, χαρακτηρίζοντάς την «μοναδικό δώρο».

«Στη δύσκολη εποχή που ζούμε πρέπει να υπάρξει αντίσταση στην παρακμή και η αντίσταση μπορεί να γίνει μέσω της ποιότητας που διακρίνω πως υπάρχει στην πόλη», έκλεισε τη σύντομη ομιλία του ο κ. Αναστάσιος ευχόμενος στην πόλη «που γιορτάζει 8.000 χρόνια νεότητας να γιορτάσει άλλα τόσα»!

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η προσφορά εκ μέρους του δήμου ενός έργου-αναπαράσταση κλαδιού ελιάς από την Πινακοθήκη, καθώς και ο Κώδικας της Κορυτσάς του 10ου αιώνα με τα Ευαγγέλια γραμμένα σε σχήμα Σταυρού που προσφέρθηκε από την πλευρά του κ. Αναστασίου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα, ενώ ακολούθησε γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με τον κ. Αναστάσιο να πραγματοποιεί ομιλία το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ