ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Την Τετάρτη 31-5-2017 πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα «Απολογιστική Συνάντηση και παρουσίαση Καλών Πρακτικών του Δικτύου Πρόληψης Ενδοσχολικής βίας Εκφοβισμού» μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Διευθύντριας Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας,

προέδρου της επιτροπής Συντονιστών Δράσεων Πρόληψης (ΕΣΥΔΠ) Θεσσαλίας, στο Αμφιθέατρο του Κεντρικού κτιρίου του «Μύλου του Παππά».

Η κ. Ελένη Αναστασοπούλου, Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπ/σης Π. & Δ. Εκπ/σης Θεσσαλίας στο χαιρετισμό της  εξήρε το  έργο όλων των επιτροπών και επισήμανε ότι αφενός οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των μελών τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης  και αφετέρου η καλή συνεργασία με όλους τους φορείς, είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των περιστατικών και την υποστήριξη όλων των σχολείων, σε κάθε επίπεδο.

Συγκεκριμένα στο  πλαίσιο  λειτουργίας του Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης φαινομένων Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού συναντήθηκαν τα μέλη της επιτροπής Συντονιστών Δράσεων Πρόληψης (ΕΣΥΔΠ) Θεσσαλίας με τα μέλη των επιτροπών Περιφερειακών Ομάδων Δράσεων Πρόληψης Θεσσαλίας (ΠΟΔΠ) . Στόχος της συνάντησης ήταν η αποτίμηση του έως τώρα έργου και των δράσεων του Δικτύου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η διερεύνηση αναγκών των μελών για το θέμα  και ο Προγραμματισμός των νέων δράσεων για την επόμενη σχολική χρονιά.

Με αφορμή την παραπάνω συνάντηση, σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής καλών πρακτικών, παρουσιάστηκαν  σχετικές επιμορφωτικές δράσεις και προγράμματα που υλοποιήθηκαν με τα μέλη Ομάδων Δράσεων Πρόληψης των σχολείων ευθύνης των μελών ΠΟΔΠ  για  τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς στα σχολεία ευθύνης. Παράλληλα περιγράφηκαν οι άξονες και τα αποτελέσματα των συνεργασιών με τους αρμόδιους φορείς Υποστήριξης για την Πρόληψη την αντιμετώπιση φαινομένων  Σχολικής Βίας και  Εκφοβισμού σε κάθε νομό. Επίσης τα μέλη των επιτροπών παρακολούθησαν βιωματικό σεμινάριο με θέμα την εφαρμογή των  τεχνικών του θεάτρου forum και του εκπαιδευτικού δράματος στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού από θεατροπαιδαγωγούς του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση

Το  πρόγραμμα είχε ως εξής: 

«Απολογισμός – Αποτίμηση – Αναστοχασμός του Δικτύου Πρόληψης Ενδοσχολικής βίας»

Κωνσταντίνα Χατζημίχου, Μέλος Ε.ΣΥ.Δ.Π. Π.Ε. Εκπ/σης Θεσσαλίας

«Μέθοδοι ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων ως αρωγοί στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας και Εκφοβισμού»

Δέσποινα Καραμπατζάκη, Μέλος Ε.ΣΥ.Δ.Π.  Δ.Ε. Εκπ/σης Θεσσαλίας

«Πρόληψη περιστατικών βίας στο νηπιαγωγείο» & «Η ανάπτυξη της ατομικής και συλλογικής ευθύνης των παιδιών μέσα από την κουλτούρα των συνομηλίκων»

Παπαδημητρίου Άρτεμις Σχολική, Σύμβουλος Π.Α. Λάρισας, Μέλος ΠΟΔΠ Λάρισας

«Ενίσχυση της σχέσης σχολείου οικογένειας ως μέσο πρόληψης»

Μπεαζίδου Ελευθερία, Σχολική Σύμβουλος Π.Α. Τρικάλων, μέλος ΠΟΔΠ Τρικάλων

«Η Καρδίτσα στηρίζει τη ΦΙΛΙΑ και διώχνει μακριά τη Βία»

Τσουκαλά Κικιλία, Μέλος Π.Ο.Δ.Π. Καρδίτσας- Υπεύθυνη Νηπιαγωγείων Καρδίτσας

«Δράσεις των μελών Π.Ο.Δ.Π. προς τα μέλη Ο.Δ.Π.  και παράλληλα δράσεις των σχολείων»

Πλαγεράς Αντώνιος, Υπεύθυνος  Σ.Σ.Ν. Μαγνησίας, Μέλος ΠΟΔΠ Μαγνησίας

Απολογιστική συζήτηση  – Προτάσεις προγραμματισμού από τα μέλη Π.Ο.Δ.Π. 

Βιωματικό Εργαστήρι με τις τεχνικές του Θεάτρου forum και του εκπαιδευτικού δράματος για την πρόληψη της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Αντονέλλα Χήρα & Χριστίνα Κρίθαρη, Θεατροπαιδαγωγοί και Μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην Εκπαίδευση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ