ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ”

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες (08-06-2017) το απόγευμα στη Λάρισα, ενημερωτική ημερίδα, αντικείμενο της οποίας ήταν η «Προστασία Μαρτύρων » που συνδιοργανώθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας

και την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής με τη συνδρομή της Εισαγγελίας του Άρειου Πάγου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας και την παρακολούθησαν Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί και Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, από διάφορες περιοχές, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ενδελεχώς, για τις δικονομικές ενέργειες και την πρακτική εφαρμογή του θέματος.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Αντιεισαγγελέας Εφετών. κ. Δημήτριος Γκύζης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Περικλής Μανωλίδης και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Βασίλειος Πλεξίδας, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατά την ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:

Παρουσίαση πεδίου εφαρμογής μέτρων προστασίας μαρτύρων – ανάλυση διαδικασιών και εντύπων.

Προϋποθέσεις διενέργειας ανακριτικής διείσδυσης και υποβολής συνεργαζόμενου σε μέτρα επιείκειας.

Παρουσίαση υπόθεσης εισαγωγής και διακίνησης μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης στην Ελλάδα από μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών – ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της δικονομικής κάλυψης.

Σκοπός της ενημερωτικής εκδήλωσης είναι η γνωστοποίηση σε στελέχη που εκ της θέσεώς τους ασχολούνται με τη διερεύνηση υποθέσεων του οργανωμένου εγκλήματος, οι δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου με τρόπο ασφαλή για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και αποτελεσματικό για την αποδεικτική διαδικασία να αξιοποιούνται παρεχόμενα στοιχεία και πληροφορίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την αποκάλυψη τέτοιων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Πρόεδρος Εφετών Λάρισας κα. Χρυσούλα Χαλιαμούρδα, η Εισαγγελέα Εφετών, κα. Σοφία Αποστολάκη, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Ιωάννης Μαγκούτας, Εισαγγελείς Πρωτοδικών, Εφέτες, Πρόεδροι Πρωτοδικών και Ανακριτές  από όλη τη Θεσσαλία.

Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Αγάκος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Τόλιας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Καραπιπέρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Σπηλιόπουλος, καθώς και Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

O Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Κοτσιάφτης, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι μάρτυρες είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα απόδειξης σε κάθε ποινική δίκη. Συχνά όμως ο φόβος για τη ζωή και την ασφάλεια, τόσο των ιδίων όσο και των συγγενικών τους προσώπων, αποτελεί γι’ αυτούς τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα στο να καταγγείλουν εγκληματικές δραστηριότητας, σε τομείς όπως η οργανωμένη εγκληματικότητα.

Απαιτείται λοιπόν εκ μέρους της πολιτείας, η λήψη μέτρων προστασίας των ουσιωδών μαρτύρων, ώστε αυτοί, αισθανόμενοι σιγουριά και ασφάλεια να καταγγείλουν ή να καταθέσουν για υποθέσεις σοβαρών εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία προστασίας μαρτύρων θα πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται διαρκώς ώστε η διαδικασία αυτή που είναι σχετικά πρωτόγνωρη για τη χώρα μας να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. »

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ