ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τον ιδιωτικό  σταθμό  CNG Θεσσαλίας, με έδρα την Λάρισα, τον πρώτο ανεξάρτητο σταθμό φυσικού αερίου στη  Ελλάδα εγκαινίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος στη συνέχεια προήδρευσε συσκέψεως με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής,

όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες συνδέσεων περιφερειακών δήμων με το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

 

Αναφερόμενος στον πρώτο σταθμό συμπιεσμένου αερίου και την ενημέρωση των δημάρχων της περιοχής, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι «συμμετείχαμε σήμερα σε δύο διαδικασίες. Η μία ήταν η ενημέρωση των δημάρχων για τον προγραμματισμό των έργων του φυσικού αερίου, διότι βασικός σκοπός της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να επεκτείνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρηματιών σ ε ένα ωφέλιμο περιβαλλοντικά και οικονομικά καύσιμο.

Συζητήσαμε για τη δυνατότητα σύνδεσης περιοχών και με δίκτυο αλλά και με αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις συμπυκνωμένου φυσικού αερίου, μιας και νωρίτερα συμμετείχαμε στα εγκαίνια του πρώτου πρατηρίου συμπιεσμένου φυσικού αερίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε και στην επιχειρηματικότητα και στον πολίτη φθηνότερο καύσιμο. Η ουσία είναι ότι έτσι θα έχουμε πολύ μικρότερες εκπομπές για τα αέρια του θερμοκηπίου, ένα καύσιμο το οποίο πλέον θα έχει πολλούς παρόχους για την Ελλάδα και έχει τη δυνατότητα συναγωνισμού, για να έχουμε χαμηλή τιμή και ελευθερία προμηθειών και βέβαια μία μείωση κόστους η οποία με βάση την επιλογή μας να έχουμε μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης φέτος φτάνει μέχρι και το 40 %.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ισοτιμία και δυνατότητα και στην επιχειρηματικότητα και στον πολίτη να έχει μειωμένο ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα ενεργειακά δίκτυα με υψηλές προδιαγραφές. Η συνεργασία της ΔΕΠΑ με την ENI μας δίνει τη δυνατότητα, να έχουμε μια εταιρεία διανομής που οργανώνει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο προσδιορίζεται περίπου στα 420 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου την επόμενη πενταετία, αλλά και  92 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις – ένα μεγάλο τμήμα αυτού είναι στη Θεσσαλία – και συζητήσαμε σήμερα με τους δημάρχους για τη δυνατότητα δικτύων με το CNG, με το συμπιεσμένο αέριο, μιας και το υπουργείο μας, μέσα στον Ιούνιο, θα έχει παραδώσει τις προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει δουλειά για νέους επιστήμονες, ασφαλείς εγκαταστάσεις, καλύτερο περιβάλλον και ισχυρή επιχειρηματικότητα. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι στοιχεία της νέας Ελλάδας που χρειαζόμαστε».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Στα πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την οικονομία, αναφέρθηκε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του πρώτου ιδιωτικού σταθμού συμπιεσμένου φυσικού αερίου στη Λάρισα το πρωί του Σαββάτου.

Ο κ. Κέλλας έκανε λόγο για ένα “πρώτο και σημαντικό βήμα για να μπει το φυσικό αέριο στη ζωή όλων, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς των δικτύων που λειτουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα”.

Πρόσθεσε ότι “σε μία εποχή όπου η κλιματική αλλαγή επιτάσσει διαρκείς και δραστικές πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, η απεξάρτηση από τις παραδοσιακές και ρυπογόνες μορφές ενέργειας στις οποίες δυστυχώς η χώρα μας στηρίζει σήμερα μεγάλο τμήμα των ενεργειακών της αναγκών, αποτελεί μονόδρομο και εθνική υπόθεση” για να συμπληρώσει πως “η διάχυση “καθαρών” μορφών ενέργειας όπως του φυσικού αερίου, σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και κάθε μικρή ή μεγάλη ενεργειακή ανάγκη, οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο συνεργασιών του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα”.

Ο βουλευτής της Ν.Δ έδωσε… “Συγχαρητήρια σε όσους επιχειρούν σήμερα στην Ελλάδα” υπενθυμίζοντας “το αντιαναπτυξιακό κλίμα που επικρατεί λόγω της βαρύτατης φορολόγησης και των υπέρμετρων ασφαλιστικών εισφορών”.

Κατέληξε δε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως “κύριος δρόμος για την ανάπτυξη είναι η σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα και η αποδαιμονοποίηση συνεργασιών που μπορούν να προκαλέσουν το δημιουργικό σοκ που χρειάζεται η Ελληνική οικονομία ώστε να βγει από το λήθαργο”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ