ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΛΜΕ

Ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Αρχικά θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές/τριες που αυτή την περίοδο μετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις κάθε επιτυχία. Συμμεριζόμαστε την αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους μετά από όλη την κοπιαστική προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός ταξικού, ανταγωνιστικού  συστήματος

που εξουθενώνει τους υποψήφιους και απομυζά οικονομικά την ελληνική οικογένεια. Γι’ αυτό συμμετέχουμε με προτάσεις στο διάλογο για την αντικατάστασή του από ένα σύστημα μη εξετασιοκεντρικό που θα στοχεύει στην ολόπλευρη καλλιέργεια των αυριανών πολιτών.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους που μας στήριξαν και σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Η δεύτερη θέση που κατέλαβε η παράταξη των ΣΥΝΕΚ είναι βάση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων. Είναι ταυτόχρονα βάση για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, που δικαιούνται ένα λιγότερο ανταγωνιστικό και πιο γενναιόδωρο σχολείο. Η αύξηση των αντιπροσώπων της παράταξής μας από 3 σε 4 συμβάλλει στη δημιουργία ενός σώματος αντιπροσώπων στο 18ο Συνέδριο που θα παλέψει για μια μαχητική, ενωτική και ριζοσπαστική ΟΛΜΕ.

Σε μία χρονική περίοδο που όλες οι άλλες παρατάξεις έχουν κοινό εχθρό τις ΣΥΝΕΚ και αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν για τα μεγάλα διακυβεύματα της Παιδείας, εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενεργή συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών.

Δε μας ικανοποιούν λογικές ανάθεσης και η ανάδειξη «σοφών συνδικαλιστών» που θα λύνουν τα προβλήματα των συναδέλφων χωρίς αυτούς. Έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για το αν η εκπαίδευση θα έχει δημοκρατικό πρόσωπο ή αν θα την αφήσουμε να βαλτώνει σε παλιότερες λογικές.

Όσοι αρνούνται να συζητήσουν για τις αναγκαίες αλλαγές στο χώρο της Εκπαίδευσης καταλήγουν απλά να δηλώνουν πως όλα είναι καλά, ότι δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτα.

Είναι δεδομένο ότι το Υπουργείο Παιδείας μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. υπαναχώρησε από τη θέση της επιλογής διευθυντή από το Σύλλογο, που αποτελούσε ένα βήμα δημοκρατικής αλλαγής στη διοίκηση της εκπαίδευσης και, παρά τις διακηρύξεις του, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην κατάργηση του καθηκοντολογίου και τη θέσπιση νέου δημοκρατικού πλαισίου  λειτουργίας του σχολείου, στο οποίο ο Σύλλογος θα έχει κυρίαρχο ρόλο.

Η δημοκρατία στο σχολείο κατακτιέται και δε χαρίζεται. Η πρόκληση είναι μεγάλη για όλους τους συναδέλφους/ισσες, τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του κλάδου, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εκπροσώπους του. Η διεκδίκηση του δημοκρατικού σχολείου είναι μια διαδικασία συνεχής και συλλογική.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ