Ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ)
Μετά από την συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 7/6/17 που δεν κατέληξε σε απόφαση για το θέμα της συμμετοχής των συλλόγων διδασκόντων στην επιλογή διευθυντών, οι ΣΥΝΕΚ επαναλαμβάνουν για άλλη μια φορά τη θέση τους, διευκρινίζοντας τα παρακάτω:
Είναι δεδομένο ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση του νόμου 3848/10, για την κατάργηση του καθηκοντολόγιου, και για τη διεκδίκηση νέου δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των σχολείων, με κυρίαρχο το ρόλο του Συλλόγου διδασκόντων και με ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του στη λήψη αποφάσεων, όχι μόνο στο θέμα της επιλογής του διευθυντή, αλλά για όλα τα διοικητικά, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο ο διευθυντής πρέπει να είναι ισότιμο μέλος του Συλλόγου και συντονιστής των αποφάσεών του.
Είναι επίσης δεδομένο ότι η έκφραση γνώμης του συλλόγου, έτσι όπως διατυπώνεται στο Ν.4473/17, μετά την απαράδεκτη υποχώρηση του υπουργείου λόγω της απόφασης του Σ.τ.Ε. δεν έχει καμία σχέση με την «αξιολόγηση-χειραγώγηση» στελεχών ή σχολικών μονάδων, όπως δεν είχε σχέση και η προηγούμενη διαδικασία επιλογής διευθυντών με ψηφοφορία (2015), ή η διαδικασία επιλογής υποδιευθυντών από το Σύλλογο. Άλλωστε ποτέ κανείς δεν έθεσε τέτοιο θέμα.
Ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (Ν. 4369/16), δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Στο άρθρο 14, παρ. 2 αναφέρεται: «Στις διατάξεις του συστήματος αξιολόγησης του παρόντος δεν υπάγονται: α) οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», πράγμα που σκοπίμως αποσιωπάται. Κακώς λοιπόν, κατά την άποψή μας, και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε επικοινωνία με την ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ στην πρόσφατη ανακοίνωσή της συνδέει το νόμο για την επιλογή διευθυντών σχολείων με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Ταυτόχρονα, διακινούνται διάφορα δημοσιεύματα με στόχο την τρομοκράτηση των συναδέλφων/ισσών για επικείμενες δήθεν «νομικές ευθύνες» που θα ζητηθούν από υποψήφιους που θα αποκλειστούν, από τους Συλλόγους ή τους αιρετούς.
Η τρομοκράτηση εξ «αριστερών» για σύνδεση με αξιολόγηση-χειραγώγηση και εκ δεξιών για απειλές ποινικοποίησης, συγκλίνουν σε ένα ουσιώδες για μας ζήτημα. Στο να απαξιωθεί δηλαδή η οποιαδήποτε, έστω και γνωμοδοτική συμμετοχή των συλλόγων και των συναδέλφων/ισσών σε ζητήματα που τους αφορούν, και σε αρκετές περιπτώσεις (αυταρχικοί δ/ντές, κλπ) δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους στο σχολείο.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο κλάδος μέσα από τους Συλλόγους διδασκόντων και οι αιρετοί εκπρόσωποί του στα Συμβούλια Επιλογής, οφείλουν να αξιοποιήσουν έστω και αυτή την περιορισμένη δυνατότητα συμμετοχής των Συλλόγων, διευρύνοντάς την με τρόπο που η γνωμοδοτική πρότασή τους να εκφραστεί στην κρίση των αιρετών για την επιλογή των διευθυντών.
Καλούμε τους αιρετούς σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ να ενεργοποιήσουν όλες τις συλλογικές διαδικασίες (κοινές συσκέψεις αιρετών , ΔΣ και αντιπροσώπων σχολείων, Γ.Σ. ΕΛΜΕ), ώστε να εξασφαλιστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο η γνώμη του κλάδου.
Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και οι μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες λόγω του 18ου Συνεδρίου μεγάλες, ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι επί πραγματικών και όχι επί φαντασιακών δεδομένων, θα αντιταχτούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιολόγησης σχολείων ή στελεχών που θα υλοποιεί μνημονιακές ρυθμίσεις και νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανατροπή των μνημονίων και των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.