Το πάγιο αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, να δοθεί θεσμική λύση στην προβληματική ως και σήμερα, εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας,
φέρνουν στη βουλή με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη, ο Τομεαρχής Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής και ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.
Τα στελέχη της Αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν “ότι η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον πίνακα των Ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα Άτομα με Αναπηρία”.
Όπως σημειώνουν, “τα Άτομα με Αναπηρία, δεν απολαμβάνουν δυστυχώς ούτε ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, ούτε ισότιμης αντιμετώπισης από την πολιτεία, και αυτό είναι κάτι που βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά”.
Αποτυπώνοντας μάλιστα τη σημερινή εικόνα, οι κκ. Καραμανλής και Κέλλας τονίζουν ότι “με δεδομένη την απουσία προσβάσιμων αστικών μεταφορικών μέσων στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων, καθώς και τον πλήρη αποκλεισμό των πολιτών με αναπηρία από τα ΚΤΕΛ και τα τρένα, λόγω απουσίας προσβασιμότητας και στις υποδομές αυτές, παρά τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (κανονισμοί 181/2011 και 1371/2007), οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να μετακινούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιωτικά αυτοκίνητα, οι δε οικείοι τους συχνότατα εκτελούν χρέη οδηγού / μεταφορέα”.
Οι δυο πολιτικοί εξηγούν επίσης ότι “στην παρούσα φάση, οι εταιρείες «Κεντρική Οδός» (Ιόνια Οδός και Ε65) και «Ολυμπία Οδός», στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσφέρουν δωρεάν διέλευση από τα διόδια με την επίδειξη των κατάλληλων δικαιολογητικών εγγράφων. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 παρ. 1 (στ’) της Κ.Υ.Α. Δ17α/178/4/ΦΝ 393 του 2014”.
Με αφορμή τα παραπάνω, οι βουλευτές της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών κ. Σπίρτζη, “αν υπάρχει στις σκέψεις του Υπουργείου η επέκταση του εν λόγω κοινωνικού μέτρου και στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, σε συνδυασμό μάλιστα με τη θέσπιση μιας ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης διοδίων από Δημόσιες αρχές, ώστε να μην επαφίεται στην «καλή θέληση» των εταιρειών η καθιέρωση του κοινωνικού αυτού μέτρου”.