Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λάρισας για πολιτικό αμοραλισμό που φτάνει στα όρια του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Ο τρόπος και η συμπεριφορά του προέδρου αντίκειται στη βασική υποχρέωση του σωματείου να προστατεύει τους εργαζόμενους από κάθε προσβολή των δικαιωμάτων τους,
ενάντια στην αυθαιρεσία και την αλαζονεία αντιδημοκρατικών και αυταρχικών συμπεριφορών.
Εδώ και έξι συνεδριάσεις ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κωλυσιεργεί- σε αγαστή συνεργασία με την ΠΕΚ και τις Παρεμβάσεις/Συνεργαζόμενους, – με απώτερο στόχο να μην πάρουν στα χέρια τους συνάδελφοι, που τα ζήτησαν, επικυρωμένα, έτσι, όπως έχουν καθαρογραφεί, πρακτικά της ΕΛΜΕ. Παρότι υλοποιούσαμε σε έξι ολόκληρα ΔΣ απόφαση που όριζε τα πρακτικά να έχουν επικυρωθεί και επισημοποιηθεί με υπογραφές από όλες τις παρατάξεις πριν δοθούν στους ενδιαφερόμενους συναδέλφους και ενώ καμία παράταξη- ούτε καν η ΔΑΚΕ- δεν αμφισβήτησε, αφού διάβασε, την κατ’ ουσία απόδοση της αλήθειας των τοποθετήσεών τους, ο πρόεδρος στην τελευταία συνεδρίαση τα υπέγραψε τελικά «με επιφύλαξη», πράττοντας σε πλήρη αναντιστοιχία με τις τοποθετήσεις του, διότι δεν προέβη, κατά τις τοποθετήσεις της ΔΑΚΕ στο ΔΣ, σε αναίρεση του περιεχομένου τους .
Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η «αμφισβήτηση» του περιεχομένου των πρακτικών δεν μπορεί να προτείνεται γενικά κι αόριστα, αλλά πρέπει να αποδίδει συγκεκριμένη πλημμέλεια με συγκεκριμένη αιτιολογική βάση και όποιος ισχυρίζεται ότι τα πρακτικά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια πρέπει να μπορεί να το αποδείξει με αντικειμενικά στοιχεία. Εξάλλου, η επί της ουσίας διαφωνία δίνει δικαίωμα σε όποιον διαφωνεί με το περιεχόμενο των πρακτικώνν να ζητήσει την καταγραφή της αντίθεσής του. Πράγμα που δε συνέβη από κανέναν.
Ο Πρόεδρος δηλαδή υπέγραψε αναιτιολόγητα με επιφύλαξη τα πρακτικά για να βλάψει το κύρος τους, καθώς αυτή ήταν η από μέρους του ύστατη προσπάθεια αποδόμησής τους, αφού απέτυχε η επίμονη μεθόδευση «εξαφάνισης» γεγονότων που πράγματι συνέβησαν και αλλαγής καίριων σημείων, τα οποία κατά κύριο λόγο ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη παράταξη. Η συντονισμένη προσπάθεια από τα μέλη όχι μόνο της ΔΑΚΕ αλλά και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ/ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΠΕΚ στο Δ.Σ. να ακυρωθεί ή και να αλλοιωθεί μέρος των πρακτικών ξεκίνησε με υπαινιγμούς για ανεπάρκεια στη σύνταξη των πρακτικών, συγκεκριμενοποιήθηκε με προτάσεις να ξαναγραφούν οι 200 σελίδες τους από την αρχή, εξελίχτηκε με διάρκεια σε μία αήθη προσπάθεια αποδόμησης του κύρους και του ήθους της γραμματέα και των γραμματικών ικανοτήτων της και κατέληξε στη χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου προκειμένου να σπάσει το ενιαίο σώμα των πρακτικών δίνοντας, σε απάντηση στο αίτημα των συναδέλφων, μόνο αποσπάσματα από τα αντίγραφα, ώσπου η ποταπή τους απόπειρα απέτυχε για να ξεπέσει σε μια ανούσια φλύαρη αναφορά σε κόμματα και τελείες.
Το χειρότερο όμως είναι ότι, όπως ήδη ενημερώσαμε με ανακοίνωσή μας, βρήκαν πρόθυμους να συνδράμουν σε αυτή τη μεθόδευση τις Παρεμβάσεις/Συνεργαζόμενους που με υποκριτικό τρόπο σε πρώτο στάδιο υποβίβασαν την απόδοση από τη γραμματέα των λεγομένων των συναδέλφων σε ζήτημα διχογνωμίας ανάμεσα στη ΔΑΚΕ και τις ΣΥΝΕΚ, ώστε να μεταβληθεί συγκεκριμένη φράση για να μην αποδίδει πια το ό,τι ακριβώς ειπώθηκε στην εκάστοτε συνεδρίαση. Γι’ αυτό και αρχικά οι Παρεμβάσεις απέρριψαν την πρόταση της γραμματέα να παραστούν οι συνάδελφοι για να επιβεβαιώσουν οι ίδιοι την ορθότητα των καθαρογραμμένων πρακτικών, με τη θέση ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε το κύρος του σωματείου.
Κι επειδή, μετά από επιμονή και του ΠΑΜΕ, οι συνάδελφοι ήρθαν τελικά στην ΕΛΜΕ και επιβεβαίωσαν όντως την ορθότητα και την αξιοπιστία των πρακτικών, «κόντρα στις διαστρεβλώσεις της ανίερης συμμαχίας των «αριστεριστών» με τη δεξιά στην υπόγεια διαδρομή που συνενώνει τους μικροπολιτικούς τους στόχους» (πρβλ. προηγούμενη ανακοίνωσή μας), σε επόμενο στάδιο οι Παρεμβάσεις πρωτοστάτησαν στην απόπειρα αναίρεσης της σχέσης παρακαταθήκης (Αρθρ. 822 επ. Αστικού Κώδικα) που διέπει τη σχέση του βιβλίου των πρακτικών με τη Γενική Γραμματέα, πιέζοντάς την, επειδή δεν έδινε τη συγκατάθεσή της, (από τη στιγμή εξάλλου που στην ΕΛΜΕ υπάρχουν φωτοτυπημένα τα ακριβή αντίγραφα των κατά την τρέχουσα θητεία καταγεγραμμένων πρακτικών) να μείνει το βιβλίο στο γραφείο, σε χώρο που δεν κλειδώνει, για να μην έχει την ίδια τύχη με το προηγούμενο βιβλίο εσόδων – εξόδων, το οποίο αγνοείται μήνες τώρα.
Επειδή όμως όποιος επιχειρεί να αποσπάσει το Βιβλίο Πρακτικών από τον καταστατικό του θεματοφύλακα (Γ.Γ.), ελλείψει σχετικής διάταξης που να το επιτρέπει, παραβιάζει το Αρθρ. 15 του Καταστατικού και τις γενικές αρχές του Σωματειακού Δικαίου, ούτε αυτό το σχέδιο ευοδώθηκε.
Η μαρτυρία των συναδέλφων αναντίρρητα δεν αποδίδει πλημμέλεια σε εκείνον που τηρεί το Βιβλίο Πρακτικών, οι παρατάξεις διάβασαν και τοποθετήθηκαν χωρίς να αμφισβητήσουν το περιεχόμενο τους και τα πρακτικά έχουν ελεγχθεί ως προς την ορθότητά τους από κάθε παράταξη, και τη ΔΑΚΕ , προκειμένου να έχουν την επικύρωση και την επισημοποίηση της ΕΛΜΕ πριν παραδοθούν. Γιατί λοιπόν, υπό την εκκωφαντική σιωπή του άλλου μέλους της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ., Κ. Κωστόπουλου, (το τρίτο μέλος της ΔΑΚΕ απουσίαζε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση), ο Πρόεδρος ακυρώνοντας τη λειτουργία του Δ.Σ, , υπογράφει με επιφύλαξη;
Από πολιτική αβελτηρία; Νομίζει ότι εξυπηρετούνται από τέτοια τεχνάσματα όσοι επιδιώκουν την απομείωση της δυνατότητας αξιοποίησης των τεκμηρίων των πρακτικών από τους συναδέλφους που προσέτρεξαν στο σωματείο;
Όλο αυτό πάντως, που προς αποκατάσταση της αλήθειας περιγράφεται, αποδεικνύει ότι η ΔΑΚΕ και οι Παρεμβάσεις/Συνεργαζόμενοι επέμεναν να εγείρουν ζητήματα με αφορμή τα πρακτικά, γιατί έχουν πολιτική στόχευση ενάντια στη δεύτερη, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Δεκέμβρη 2016, δύναμη που εκπροσωπείται στο Δ.Σ. μέσω της θέσης του Γενικού Γραμματέα. Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ έχει την ευθύνη της σύνταξης, τήρησης του Βιβλίου Πρακτικών και επιμέλειάς του. Οι συγκεκριμένες παρατάξεις στα πλαίσια της ανίερης και αγαστής συνεργασίας τους και εμφορούμενες από μια συνιδιοκτησιακή αντιμετώπιση του συνδικάτου αποπειρώνται να ελέγξουν την καταγραφή των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Επειδή μάλιστα είναι η πρώτη φορά που δεν μπορούν να ελέγξουν τη θέση του γραμματέα, γιατί κατέχεται από τις ΣΥΝΕΚ, ως δεύτερη δύναμη, άρα δεν μπορούν να ασκούν εποπτεία στην καταγραφή της αλήθειας, δε διστάζουν από έλλειψη πολιτικού ήθους να προβαίνουν σε προσωπική στοχοποίηση, προσβάλλοντας το πρόσωπο που εκπροσωπεί την παράταξη των ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ στη θέση της γραμματέα.
Σφάλλει και εκτίθεται όμως όποιος νομίζει ότι οι μέθοδοι απομείωσης της προσωπικότητας ή εκφοβισμού μπορούν να πιάσουν. Η δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση των μελών του σωματείου μέσω εκλογών έδωσε στις ΣΥΝΕΚ τη δεύτερη θέση που στην ΕΛΜΕ Λάρισας καταλαμβάνει τη θέση του γραμματέα και την υπερασπιζόμαστε κόντρα σε αυτούς που βαυκαλίζονται ότι το σωματείο είναι ιδιοκτησία τους και τους νεροκουβαλητές τους, είτε πρόκειται για τους «συνήθεις ύποπτους», όπως η ΠΕΚ, είτε πρόκειται για τους αποκλειστικώς κατέχοντες τον τίτλο των «αγωνιστών», τους εκπροσώπους των Παρεμβάσεων/Συνεργαζόμενων. Γι’ αυτό μάλιστα οι Παρεμβάσεις/Συνεργαζόμενοι φροντίζουν παραπλανητικά να υποστηρίζουν ότι εμείς, και άρα όχι αυτοί, συνεργαζόμαστε με τη ΔΑΚΕ, αφού ψηφίσαμε στη συγκρότηση του ΔΣ τον πρόεδρό της. Να θυμίσουμε, για να το ξεκαθαρίσουμε, ότι πάγια θέση της αριστεράς είναι η αναλογική αντιπροσώπευση. Εμείς με την ψήφο μας απλώς σεβαστήκαμε το εκλογικό αποτέλεσμα και αναπόδραστα η ΔΑΚΕ που ψηφίστηκε ως πρώτη δύναμη έχει τον χωρίς επιφυλάξεις πρόεδρό της.
Οι ΣΥΝΕΚ αγωνιζόμαστε για ένα καθαρό κι έντιμο σ.κ. που προστατεύει τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων, σέβεται τις διεκδικήσεις τους και επιδιώκει κάθε συνάδελφος να νιώθει ασφαλής ότι το σωματείο διαφυλάττει την αλήθεια και παλεύει στο πλευρό του σε καθαρούς δρόμους.