12 ΙΟΥΝΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία στην ανακοίνωση της ΟΓΕ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για τους παγκόσμιους οργανισμούς, τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ  να ρίξουν κροκοδείλια δάκρυα. Άλλη μια ευκαιρία για να οργανώσουν συνέδρια, προγράμματα, δράσεις, να κάνουν εκθέσεις, διαπιστώσεις,

να βγάλουν συμπεράσματα  ντροπής,  απανθρωπιάς  και  υποκρισίας.

Τα στοιχεία είναι όντως συγκλονιστικά. Ο  ΟΗΕ ,  η  UNΙCEF,  ο ΔΟΕ κάνουν  λόγο  για  πάνω  από  250  εκατομμύρια  παιδιά,  ηλικίας  από  5  έως  14  ετών,  που  εργάζονται  σε  σύγχρονα  κολαστήρια.  Στην  Ευρώπη  εργάζονται  παράνομα  300  έως  500  χιλιάδες  ανήλικοί  θύματα  σεξουαλικής  εκμετάλλευσης,  καθώς  προωθούνται    από  χώρες  του  Τρίτου  Κόσμου  όπου  κατοικούν. Γονείς   ανταλλάσουν  τα  παιδιά  τους  για  να  σβήσουν  τα  χρέη  τους,  ενώ  ευδοκιμεί  το  τραγικό  φαινόμενο  της  μεσιτείας  από  γονείς  που  «νοικιάζουν»  σε  μεσίτες  τα  ανήλικα  παιδιά  τους,  για  να  εργαστούν  σε  πολυεθνικές,  συνεισφέροντας οικονομικά  στις  εξαθλιωμένες  οικογένειες  τους.

Μία  από  τις  φοβερότερες  μορφές  σύγχρονου  δουλεμπορίου  είναι  η  επιστράτευση  παιδιών  τα  οποία  συμμετέχουν  ως  «στρατιωτάκια»  σε  πολέμους  ή  εμφύλιες  συρράξεις.

1 στα  6  παιδιά  του  πλανήτη  εργάζεται  σε  περιβάλλον  που  βλάπτει  την  ψυχική  και  σωματική  του  υγεία.  Περίπου   85  εκατομμύρια  παιδιά  εργάζονταν με βάση στοιχεία του 2013  σε  ορυχεία,  λατομεία  και  άλλους  επικίνδυνους   χώρους  δουλειάς  ή  με  επικίνδυνα  υλικά  όπως  χημικά.  Από αυτά τα 30β εκατομμύρια είναι κορίτσια και τα 37 εκατομμύρια είναι παιδιά 5-14 ετών  και  κάθε  χρόνο  τουλάχιστον  22.000 από  αυτά  σκοτώνονται  σε  εργατικά  ατυχήματα.

Χιλιάδες μικρά παιδιά καταρρέουν κάθε μέρα από την εξάντληση δουλεύοντας για 14 και 16 ώρες  στα κάτεργα των μεγάλων πολυεθνικών ρούχων για μερικά σεντς την ημέρα.

Στην  Ελλάδα  σήμερα,  έχει  διαπιστωθεί  ότι  σχεδόν  καθημερινά  περίπου  100  παιδιά    βρίσκονται  σταθερά  στους  δρόμους  των  δύο  μεγάλων  πόλεων,  Αθήνας  και  Θεσσαλονίκης.  Κατά  μέσο  όρο  εργάζονται  από  6  έως  12  ώρες  την   ημέρα.     100.000  εκτιμάται  ότι είναι ο αριθμός των παιδιών   που  εργάζονται  παράνομα.  Κάθε χρόνο 8.000 μαθητές εγκαταλείπουν την εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους. 2.800.000 Έλληνες, ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο. Η  UNICEF στην ετήσια έκθεση της για  το  επίπεδο διαβίωσής και ευημερίας των παιδιών στην Ελλάδα το 2017 εκτιμά ότι αντιμετωπίζουν  όλο και περισσότερο την φτώχεια και την υλική αποστέρησή  και την αδυναμία του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Οσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, όσο θεός είναι τα κέρδη και ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο θα βασιλεύει η παιδική εργασία, «νόμιμη και παράνομη».

Η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας συνθλίβεται στις μυλόπετρες της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης

Στη χώρα μας η καπιταλιστική κρίση και η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων καταδικάζουν τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους να βυθίζονται όλο και περισσότερο στην φτώχεια και την ανέχεια.

Οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, της ΟΓΕ, δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να μπορούν να κρατάνε τα παιδιά σ’ όλο τον κόσμο σχολικές τσάντες. Να έχουν δημόσια και δωρεάν παιδεία, δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να πηγαίνουν όλα σε δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς, να έχουν δωρεάν γεύμα μέσα στο σχολείο.

Δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για να ζήσουν τα παιδιά μας με δικαιώματα και όχι με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των εκμεταλλευτών μας. Διεκδικούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία  που θα μπορεί να ικανοποιήσει τις  σύγχρονες ανάγκες μας. Σ’ ένα κόσμο που θα διαφεντεύουμε τον πλούτο που παράγουμε, σ΄ ένα κόσμο που θα μαθαίνουμε για την παιδική εργασία μόνο στην ιστορία  για να μας θυμίζει την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ