ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο “ΣΚΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ”…

Τα σύννεφα των πεταλούδων που μοιάζουν με νυχτοπεταλούδες και πετούν από νωρίς το πρωί σε σμήνη εισβάλλοντας ακόμη και μέσα σε σπίτια ή καταστήματα επανεμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές του νομού και ειδικά σε πολλές περιοχές του δήμου Τυρνάβου.

Πρόκειται για ένα είδος πεταλούδας που η αύξηση του πληθυσμού της οφείλεται στους κιρκαδικούς ρυθμούς που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα (άλλαξαν δηλαδή οι ρυθμοί πολλαπλασιασμούς τους).

Οι συγκεκριμένες πεταλούδες που το επιστημονικό τους όνομα είναι lymantria dispar (σκόρος των τσιγγάνων) απειλούν κυρίως δένδρα ενώ έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν και καταστροφές δασών. Πάντως οι επιστήμονες δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να προκαλέσουν και ζημιές σε φυτά.

Για τις πεταλούδες αυτές περυσι είχε κάνει μια σχετική ανάρτηση η τυρναβίτισσα γεωπόνος Μαρία Μπαράκου η οποία ανέφερε τα εξής:

“Το έντομο Lymantria dispar είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο. Οι ξενιστές του είναι δυνατό, ανάλογα με την ευπάθειά τους, να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες. Στην 1η και ευπαθέστερη ομάδα ανήκοντα είδη της δρυός. Στην 2η τα είδη του φράξου, της οξιάς, της καστανιάς, καθώς και τα οπωροφόρα των γενών Pyrus και Prunus. Τέλος στην 3η και ανθεκτικότερη ομάδα ανήκουν τα είδη της λεύκης, της ιτιάς, της φλαμουριάς, του σφενδάμου, της φουντουκιάς, της φτελιάς και της λάρικας (Scwenke 1978).

Στην χώρα μας το Lymantria dispar αποτελεί κοινό βλαπτικό έντομο των δασικών οικοσυστημάτων, και όχι σπάνια και των γεωργικών καλλιεργειών. Προσβάλλει κατά κύριο λόγο το πουρνάρι και γενικότερα τις δρύες αλλά και τις λεύκες (Καϊλίδης 1986).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ