ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΟΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση του Eurogroup με επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές τις ευρωζώνης η δόση “κλείδωσε” στα 8,5 δισ. ευρώ – Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα

από το 2022 και μετά – «Έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας ότι έγινε και αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας – Ευ. Τσακαλώτος: «Η απόφαση δίνει πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια στις αγορές και στον ελληνικό λαό»

 

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 ώρα Ελλάδος το Eurogroup και κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση με εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά. Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική (αναλυτικά παρακάτω η συνεχής ενημέρωση).

*Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Eurogroup

Οι δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση

Περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό θα υπάρξει μετά την απόφαση του Eurogroup δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup και ευχαρίστησε τον Γ. Ντάισελμπλουμ και την γαλλική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης ανέφερε. «Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό , δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα». «Μετά τη δήλωση του ΔΝΤ ότι γυρίζουμε μια σελίδα εμπρός δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι», ανέφερε και υπογράμμισε ότι το Eurogroup θα κάνει το παν για να γυρίσουμε σελίδα.

«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καπλητκική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τη υιοθέτηση επί της αρχής του ελληνικού προγράμματος θα εισηγηθεί από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, κάνοντας λόγο για τη δεύτερη καλύτερη λύση. Όπως είπε μιλώντας μετά το πέρας του Eurogroup, η καλύτερη λύση θα ήταν απόλυτη συμφωνία και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η αποψινή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», συμπλήρωσε. Όπως είπε, το Ταμείο θα συμμετέχει μεν στο πρόγραμμα, ωστόσο θα εκταμιεύσει χρήματα -με «ταβάνι» τα 2 δισ.- μόνο εφόσον κριθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Μαξίμου: «Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε» 

«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε» τονίζουν κυβερνητικές πηγές αναλύοντας τα βασικά σημεία της απόφασης του Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης – «Έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ενώ σημειώνεται ότι έγινε και αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας (διαβάστε αναλυτικά).

Στην πρώτη του παρέμβαση μετά την απόφαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, μέσω του πρωθυπουργικού λογαριασμού στο twitter:

 «Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».

left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ