Σημαντικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στη σημερινή ημερίδα που διοργάνωσαν ο δήμος και το εκπαιδευτικό κέντρο γεωλογίας των σεισμών στο Μαξίμ
Παρουσία ειδικών επιστημόνων οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία τόσο για το ρήγμα του Τυρνάβου που παραμένει ακόμη και σήμερα ενεργό, όσο και για τη σεισμικότητα και τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής που είναι μεγάλη, πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμ του Τυρνάβου ημερίδα
με θέμα «Σεισμικότητα της Θεσσαλίας, η Γεωλογία των Σεισμών και το Ρήγμα του Τυρνάβου», που συνδιοργάνωσαν ο δήμος και το Ερευνητικό & Εκπαιδευτικό Κέντρο Γεωλογίας των Σεισμών που έχει έδρα του τον Τύρναβο.
Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Π. Σαρχώσης που τόνισε τη σημασία της λειτουργίας του κέντρου στον Τύρναβο αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης και λειτουργίας του παλαιοσεισμολογικού μουσείου στην περιοχή που έχει ανακαλυφθεί το ρήγμα στο δρόμο Τυρνάβου – Δαμασίου.
Στη συνέχεια ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης παρουσίασε εισήγηση για τη γεωλογία των σεισμών και τα μουσεία φυσικής ιστορίας ενώ αμέσως μετά ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος παρουσίασε εισήγηση για τη σεισμικότητα και τη σεισμική επικινδυνότητα στη Θεσσαλία επισημαίνοντας ότι η περιοχή είναι έντονης σεισμοκότητας και εμφανίζει σεισμική επικινδυνότητα αν και με όλους τους τελευταίους κανονισμούς αντισεισμικής προστασίας τα κτίρια είναι προστατευμένα.
Στην αρχαιοσεισμολογία και στις τοπικές κουλτούρες για τους σεισμούς αναφέρθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Λυόν στη Γαλλία Μπρούνο Ελι, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του καθηγητή του πανεπιστημίου της Φεράρα της Ιταλίας Ρικάρντο Καπούτο, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδρομή από την ανακάλυψη του ρήγματος του Τυρνάβου που όπως ξεκαθάρισε παραμένει ενεργό και την προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του Παλαιοσεισμολογικού Μουσείου μέχρι τη γέννηση του Ερευνητικού & Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών.
Ο κ. Καπούτο με δεδομένη την ύπαρξη του ενεργού ρήγματος του Τυρνάβου και τη σεισμικότητα της περιοχής τόνισε την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας του μουσείου ώστε να υπάρξει και η ανάλογη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Τέλος αναφερόμενος στο θέμα του μουσείου τόνισε ότι η προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία του ξεπερνά τις δυνατότητες του δήμου και θα πρέπει να υπάρξει στήριξη τόσο από την περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και από το ίδιο το κράτος,αφού πρόκειται για ένα ρήγμα που δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο συμπεριφοράς των σεισμών από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα.