ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Πληροφορίες για τη δράση από την εταιρεία “Ισολογισμός”* της Λάρισας

Μετά πολλής και μεγάλης αναμονής, η Β΄ φάση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ φαίνεται να φτάνει με το πρόγραμμα των πτυχιούχων να κάνει την πρεμιέρα του στις 5 Ιουλίου.

Είναι η συνέχεια της δράσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 και σκοπό έχει να δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες την ευκαιρία να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση, αξιοποιώντας την επιστημονική τους κατάρτιση. Η πρώτη φάση του προγράμματος πτυχιούχων σήμερα έχει φτάσει στην 7η αναθεώρηση του οδηγού και στην φάση αυτή, οι προϋπολογισμοί που εντάχθηκαν έφτασαν στο 60% του συνολικού προϋπολογισμού για την δράση. Υπενθυμίζεται ότι από την δημοσίευση του προγράμματος τον Μάρτιο έχει εγκριθεί αύξηση του εγκεκριμένου ποσού προς διάθεση.

Τον Ιούλιο λοιπόν ξεκινάει η επόμενη φάση για την ολοκλήρωση του προγράμματος και πολλές είναι οι ομοιότητες αλλά και οι διαφορές των δύο φάσεων.

Όπως και κατά την πρώτη φάση της δράσης, ο προϋπολογισμός για μία επιχείρηση που θα ζητήσει να ενταχθεί, θα πρέπει να είναι από 5.000€ και άνω, με όριο τα 20.000€ αν είναι ατομική επιχείρηση, 40.000€ αν η πρόταση έχει δύο εταίρους και 50.000€ για τρεις και άνω εταίρους.

Η Ά φάση υλοποιήθηκε με τις υποβολές των προτάσεων να ολοκληρώνονται τον Μάιο, ωστόσο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 δεν είχε ολοκληρωθεί η λίστα των δικαιούχων, μια που οι αποστολές των φυσικών αρχείων δεν είχε ολοκληρωθεί ως τότε.

Αυτός ο χρόνος που καθυστέρησε η ένταξη των δικαιούχων μάλλον ήταν και ο καταλυτικός παράγοντας που οδήγησε τους αρμόδιους φορείς στην απόφαση να υλοποιηθεί η φάση των υποβολών προτάσεων, σε τρεις διαφορετικές περιόδους αντί για μία. Οι τρεις αυτές περίοδοι καλύπτουν σχεδόν όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Συχνό ήταν το ερώτημα από δυνητικούς δικαιούχους της Α΄ φάσης που αναρωτιούνται αν έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου πρόταση. Η απάντηση ήρθε άμεσα από την πρώτη έκδοση του οδηγού του προγράμματος ο οποίος το απαγορεύει πετώντας εκτός την πρότασης της Β’ φάσης. Επίσης ο οδηγός ορίζει πως οι υποβληθείσες αιτήσεις σε μία από τις τρεις περιόδους υποβολής, δεν μπορούν να υποβληθούν ξανά στις επόμενες. Ποινή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο αποκλεισμός όλων των αιτήσεων που θα βρεθούν στο σύστημα για την Β’ φάση της δράσης.

Παραμένουν τα εισοδηματικά κριτήρια και πλέον μελετάται το σύνολο των φορολογικών ετών 2015, 2014 και 2013, ενώ για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις μπαίνει και ο περιορισμός των 40.000€ στα ακαθάριστα έσοδα.

Από τα κριτήρια που παραμένουν ως είχαν, είναι ο περιορισμός που αποκλείει τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε άλλη δράση από την 01/01/2013 και εφεξής. Κριτήριο απόρριψης είναι και η συμμετοχή του επενδυτή σε άλλες επιχειρήσεις.

Σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα των πτυχιούχων οι οποίοι εργάζονται, είτε ως μισθωτοί πλήρους απασχόλησης, είτε ως μερικής. Στην Ά φάση ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να βγάλει κάρτα ανεργίας προκειμένου να μπορεί να υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα, αυτό όμως συνεπαγόταν την δραματική μείωση των μορίων στην κατάταξη του προγράμματος, που σήμαινε και αποκλεισμό της πρότασης. Στην προκήρυξη της Β΄ φάσης, ο μισθωτός εξετάζεται ως προς την συνάφεια της εργασίας του με τις σπουδές του και έτσι μπορεί να πάρει το maximum της βαθμολογίας. Στην προηγούμενη φάση δεν υπήρχε τέτοιο κριτήριο.

Τα υπόλοιπα στοιχεία της προκήρυξης παραμένουν λίγο πολύ γνωστά. Σε επόμενη δημοσίευση θα περιγραφεί ο προϋπολογισμός και τα κονδύλια που τον απαρτίζουν.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι συστήνεται να μελετήσουν τα έξοδα που αναμένουν να προκύψουν από την επενδυτική τους δράση. Ο ορθός εντοπισμός των κέντρων κόστους καθώς και ο επιμερισμός τους στο χρόνο, είναι κάτι πολύ σημαντικό για την βιωσιμότητα της επένδυσης. Ο σωστός υπολογισμός του κόστους της επένδυσης σε συνδυασμό με έναν άρτιο σύμβουλο, μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ της επιτυχία της δράσης και της ταμειακής αδυναμίας, οπότε οι επενδυτές ας μελετήσουν προσεκτικά και σε βάθος το εργαλείο που βρίσκεται μπροστά τους.

*Λογιστικά, ασφάλειες, σύμβουλος επιχειρήσεων – Αριστείδης Οντούλης, οικονομολόγος, Παπακυριαζή 33 Λάρισα. Τηλ.: 2410 259896, www.isologismo.gr, mail: info@isologismo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ