ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

Ανακοίνωση του προέδρου της ΕΛΜΕ Λάρισας Ν. Παναγιώτου που πραγματοποιεί διαμαρτυρία στα γραφεία της ΠΔΕ Θεσσαλίας

Μετά τον ξαφνικό «θάνατο» της ΤΕΕ το καλοκαίρι του 2013,  έρχεται ο αργός, βασανιστικός και ολοκληρωτικός θάνατός της το καλοκαίρι του 2017από αυτούς, που ευαγγελίζονται ότι την ανέστησαν, αφού πρώτα τη χρησιμοποίησαν για να ανέλθουν στην εξουσία.

Η σε μια νύχτα εξ ολοκλήρου κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ αντικαταστάθηκε από  την αργή και σε βάθος χρόνου αυτοκατάργησή τους.

Το ατράνταχτο επιχείρημα και το ερώτημα του 2013,  ήταν ότι οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν ήταν αυτές με τους περισσότερους μαθητές, οπότε για ποιο λόγο καταργήθηκαν; Η κοινωνία το κατάλαβε και με σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα δεν επέτρεψε το οριστικό κλείσιμό τους.

Η σημερινή Κυβέρνηση γνωρίζοντας το παραπάνω προσπαθεί νε κλείσει την ΤΕΕ χτυπώντας πάνω σε αυτό. Με όπλο την υποτιθέμενη  «αναβάθμιση» (εισαγωγή ηλεκτρονικών εγγραφών), με τους περιορισμούς που εισάγει και την υποτιθέμενη «προχειρότητα» και «βιασύνη» που τη διακρίνει (ειδικότητες σε ΕΠΑΛ που ενώ είναι ενεργές, στην Υ.Α. Φ20/98094/Δ4 ΦΕΚ 2067 (Β) -15/6/2017 και στην ειδική πλατφόρμα εγγραφών δεν υπάρχουν, αλλά θα προστεθούν εκ των υστέρων αφού οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει!!! ), προσπαθεί να βάλει εμπόδια και να αποτρέψει τους μαθητές να εγγραφούν στο ΕΠΑΛ που θέλουν και να διδαχθούν την ειδικότητα που τους αρέσει.

Η επιβεβαίωση των παραπάνω έρχεται από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας κ. Δ. Μπαξεβανάκη που σε γραπτή ανακοίνωσή του δηλώνει «Από το μεσημέρι της τρίτης μέρας των ηλεκτρονικών δηλώσεων προτίμησης για την εγγραφή των μαθητών στα ΕΠΑΛ, ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 33.000».

Την τρίτη ημέρα δηλαδή, από τις πέντε που έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές να υποβάλλουν Ηλεκτρονική Δήλωση Προτίμησης,  οι δηλώσεις  ξεπέρασαν τις 33000!!! Στις επόμενες δύο ημέρες που απομένουν για την ολοκλήρωσή τους,  θα ξεπεράσουν τις 55000!!!, γιατί ο αριθμός των μαθητών των ΕΠΑΛ κατά το σχολικό έτος 2015-2016 ήταν 87.713 και σε ανάλογα επίπεδα είναι και κατά το σχολικό έτος 2016-2017.

Είναι ξεκάθαρο ότι η εγκύκλιος των ηλεκτρονικών εγγραφών  αποτελεί ένα ακόμα βήμα  στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ και ουσιαστικά στη διάλυση και στο «θάνατο» της ΤΕΕ.

 

Απαιτούμε:

  • την άμεση απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου,
  • Να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής για όλους τους μαθητές αλλά και σε όσους αποκτήσουν το δικαίωμα και μετά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες,
  • Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
  • Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων, κατευθύνσεων και Ο.Π
  • 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις κατευθύνσεις – 10 στα εργαστήρια.