ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Συνολικά, 11 παρατάξεις και 63 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των 178 μελών του σώματος των εκλεκτόρων στις αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Από τις αρχαιρεσίες του Σαββάτου, θα προκύψουν τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ. Θα εκλεγούν, επίσης, τα πέντε μέλη τακτικών και πέντε αναπληρωματικών μελών του Ανώτατου Φαρμακευτικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, κατά την εξής αναλογία:

– Τρία τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη από τους τακτικούς αντιπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

– Ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος από τους τακτικούς αντιπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά.

– Ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος από τους τακτικούς αντιπροσώπους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, πλην Αττικής και Πειραιώς.

Η ανάδειξη του νέου προεδρείου του κλάδου έρχεται την πιο δυσμενή περίοδο για τα φαρμακεία και τη βιωσιμότητά τους.

Η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έχει αναστατώσει τον κλάδο, κυρίως με την αναγραφή της ενδεικτικής τιμής επί των συσκευασιών, που θα τον φέρει αντιμέτωπο με το καταναλωτικό κοινό. Το νέο προεδρείο θα οφείλει να επικοινωνήσει το ζήτημα δυναμικά στο κοινό αλλά και να προχωρήσει σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ώστε να μην πληρώνουν οι φαρμακοποιοί «από την τσέπη τους» τη διαφορά που θα προκύψει από τις χονδρικές τιμές που είναι εντελώς απελευθερωμένες.

Πρόσφατο ζήτημα ήταν και η σύμβαση του Π.Φ.Σ. με τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα, ιατροτεχνολογικά και άλλα υλικά, καθώς και για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, η οποία χώρισε τον κλάδο σε δύο στρατόπεδα: από τη μία εκείνων που υποστηρίζουν ότι άνοιξε μια νέα ευκαιρία για τον κλάδο και από την άλλη εκείνων που θεώρησαν την υπογραφή της σύμβασης βιαστική και μη αποτελεσματική. Η καθυστέρηση αποζημίωσης των υλικών από τον ΕΟΠΥΥ χειροτέρεψε την κατάσταση, αν και πλέον ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την πορεία των πληρωμών, μετά από πιέσεις του νυν προεδρείου.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα ληξιπρόθεσμα χρέη παλιών ταμείων από τα έτη 2011-2012 και τις διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές που απαιτεί ο ΕΦΚΑ, που έχουν απειλήσει σημαντικά τη ρευστότητα –άρα και τη βιωσιμότητα– των φαρμακείων και μαζί με το χρόνιο πρόβλημα του ωραρίου θα συνεχίσουν να απασχολούν τον κλάδο και θα αποτελέσουν ένα βαρύ φορτίο για το προεδρείο που θα αναδειχθεί το βράδυ του Σαββάτου.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ