Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΩΛ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ

Συγκλονιστικές στιγμές, έντονα φορτισμένες, έζησαν τα μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη – ιστορική συναυλία «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη» που δόθηκε προς τιμή του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο,

την περασμένη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2017. Η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, σε διδασκαλία του Δημήτρη Καρβούνη, ήταν εκεί, στην πρώτη σειρά της γιγαντιαίας χορωδίας των χιλίων φωνών, μετά από υπόδειξη – επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη! Μοναδική εμπειρία και μοναδική τιμή για τα μέλη της χορωδίας, το μαέστρο της, το ΔΩΛ, μα και την πόλη της Λάρισας, επίτιμος δημότης της οποίας είναι ο μεγάλος μας συνθέτης.

Μπροστά σ’ ένα πλήθος κόσμου, πάνω από 35.000, που πλημμύρισε το Καλλιμάρμαρο, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η συναυλία, μια γιγαντιαία χορωδία που την αποτελούσαν 1000 χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας με τη συνοδεία Συμφωνικής Μαντολινάτας, που την αποτελούσαν 30 εξαίρετοι μουσικοί και τους Λυρικούς καλλιτέχνες  Ελένη Βουδουράκη, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Αντώνη Κορωναίο, Μπάμπη Βελισάριο, Παντελή Κοντό και το Λαϊκό τραγουδιστή Γεράσιμο Ανδρεάτο, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη ερμήνευσαν μερικά απ’ τα αριστουργήματα του συνθέτη που έγραψε ιστορία στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια μουσική. Αριστουργήματα, όπως τα «Νύχτα μαγικιά», «Μαρίνα», «Του Μικρού Βοριά», «Αγάπη μου, αγάπη μου», «Όμορφη πόλη», «Μέρα Μαγιού», «Δρόμοι παλιοί», «Ανοίγω το στόμα μου», «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», «Μυρτιά», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Άσμα ασμάτων», «Βραδιάζει», «Το τραγούδι της ξενιτιάς», «Λίγο ακόμα», «Στρώσε το στρώμα σου», «Δόξα τω Θεώ», «Χρυσοπράσινο φύλλο» κ.α. , αποδόθηκαν μοναδικά και γοήτευσαν το κοινό που κατέκλυσε το Καλλιμάρμαρο.

Η  βραδιά κορυφώθηκε όταν ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως ήταν και η επιθυμία του, διηύθυνε  τα τραγούδια «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά» και την «Άρνηση», το δεύτερο μάλιστα πάνω στη σκηνή καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό που τον αποθέωσε. Και τότε, μες στην αποθέωση, στο φινάλε της «Άρνησης», ο άνθρωπος που δεν έκλαψε όταν του συνέθλιψαν το πόδι και τον έθαψαν ζωντανό στη Μακρόνησο, όταν τον πέταξαν μέσα σε βόθρο στην Ικαρία, όταν τον πήγαιναν για εκτέλεση στην Τρίπολη, όταν έκανε αιμόπτυση στον Ωρωπό, λύγισε αφήνοντας ένα λυγμό συγκίνησης και δυο λόγια «Σας αγαπώ»! Λίγο αργότερα, χαιρετώντας το μαέστρο της Μικτής Χορωδίας του ΔΩΛ Δημήτρη Καρβούνη, με τον οποίο είχε συνεργασία απ’ το 1985 θα του πει: «Τώρα πια, νυν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα…»

Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Ιωάννα Παππά οι οποίοι διάβασαν κείμενα του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς ήταν της Σοφίας Σπυράτου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ