ΨΩΜΙ ΠΑΤΑΤΑΣ;

Ναι, ψωμί πατάτας! Είναι γευστικότατο! Με σκληρή κρούστα και πολλές μικρές τσέπες αέρα, είναι το καλύτερο ψωμί για τοστ.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 μεσαία πατάτα, αποφλοιωμένη και  κομμένη σε κύβους

1-1 / 2 φλιτζάνια νερό

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό

1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

2 κουταλάκια αλάτι

6-1 / 2 έως 7-1 / 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

(Επιπλέον:  αλεύρι για όλες τις χρήσεις)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετήστε την πατάτα και 1&1/2 φλιτζάνια νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Φέρτε τα σε βρασμό. Μειώστε τη θερμοκρασία. Καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε την πατάτα να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει καλά. Στραγγίστε, κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό της πατάτας. Πολτοποιήστε τις πατάτες χωρίς να προσθέσετε γάλα ή βούτυρο και αφήστε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Προσθέστε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι (4 φλιτζάνια), τις πατάτες και το νερό από τις πατάτες που βράσαμε. Ανακατέψτε τα καλά με το μίξερ. Συμπληρώνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι για να σχηματίσουμε μια σκληρή ζύμη.

Στη συνέχεια τοποθετήστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώστε μέχρι να γίνει ομαλή και ελαστική, περίπου 6-8 λεπτά. Τοποθετήστε τη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, γυρίστε τη μια φορά για να πάει παντού το βούτυρο. Καλύψτε το μπολ και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, περίπου 1 ώρα.

Τέλος, βάλτε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίστε τη στη μέση και τοποθετήστε τα δύο μέρη σε δυο βουτυρωμένα ταψάκια 23Χ13 περίπου εκατοστά. Καλύψτε τα και αφήστε τα μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί, περίπου 30 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Ψήνετε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε από τα ταψάκια και τοποθετήστε τα σε σχάρα για να κρυώσουν.

Καλή σας όρεξη!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ