ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Μία πρώτη συνάντηση πανελλαδικού χαρακτήρα αναμένεται να έχουν την Κυριακή 2 Ιουλίου γεωργοί και κτηνοτρόφοι που αποδέχθηκαν το κάλεσμα των αγροτών του μπλόκου του Προμαχώνα, με στόχο να υπάρξει μία κοινή γραμμή για τα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα αλλά και για να συζητηθεί

ο τρόπος αντίδρασης, ο τρόπος και το χρονοδιάγραμμα του νέου κύκλου κινητοποιήσεων.

Στη σύσκεψη από το νομό Λάρισας αναμένεται να παραστούν αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την «ολιγωρία που παρατηρείται στην αποζημίωσή τους για ζημιές λόγω καιρού και όχι μόνο», καθώς και άλλα θέματα που μέσω του 4ου μνημονίου οδηγούν σε αφανισμό τον πιο παραγωγικό τομέα της χώρας, που είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στο πρόβλημα των αδιάθετων ποσοτήτων ροδάκινων λόγω και του εμπάργκο στη Ρωσία, ενώ το φορολογικό, το ασφαλιστικό και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές, από χαλάζι, παγετό και άλλα αίτια θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της αποζημίωσής τους για την καλλιέργεια των σιτηρών, που υπέστη σοβαρή ζημία εξαιτίας της ανομβρίας. «Μας πιέζουν να δεχθούμε αποζημιώσεις μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρες είναι οι συγκεκριμένες διαδικασίες» είπε ο κ. Λίτος και πρόσθεσε: «Πάγια θέση μας είναι η αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ και σε όσους ισχυρίζονται πως η ανομβρία δεν αποζημιώνεται μέσω ΕΛΓΑ, τους απαντάμε ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται πολύ εύκολα με μία υπουργική απόφαση. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».

Με αφορμή τη συνάντηση της Κυριακής ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος απηύθυνε ευρύ κάλεσμα λέγοντας:

«Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οφείλουμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οφείλουμε να φανούμε δυνατοί, αλλά κυρίως ενωμένοι».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ