ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΙΣΘΩΜΕΝΩΝ ΒΟΣΚΗΣΙΜΩΝ ΓΑΙΩΝ

Επιστολή του προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού στον Υπουργό και τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. κ. Ε. Αποστόλου και Ι. Τσιρώνη

Να παραταθεί για εύλογο χρονικό διάστημα η προθεσμία καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων γαιών, που εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ζητεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με επιστολή που απέστειλε

στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. κ. Ε. Αποστόλου και Ι. Τσιρώνη αντίστοιχα.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισημαίνει ότι

-η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύπλοκη

-μετά από επικοινωνία με κάποιους από τους Δήμους έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα, αντιδράσεις και ενστάσεις αυτών, ως προς την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1340 Β΄/20-4-2017), αναφορικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις,

-πολλοί κτηνοτρόφοι είναι μετακινούμενοι και δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα

-ενώ υπάρχουν κτηνοτρόφοι με βοσκότοπο σε δύο και τρεις δήμους και σε πολλές περιπτώσεις σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες.

«Απαιτείται παράταση της προθεσμίας καταβολής, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της κατανομής  βοσκήσιμων γαιών για το  έτος 2018», τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:

«Με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 558/39122/5-4-2017 (ΦΕΚ 1340 Β’/20-4-2017) «Τροποποίηση της αριθμ. 1332/93570/23-8-2016 (Β΄ 2848) απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και ειδικότερα με το άρθρο 1 παρ. 2 αυτής, ανακαθορίστηκε η διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, προβλέποντας, μεταξύ άλλων τα εξής:

Μετά την κύρωση των καταστάσεων κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων, οι αρμόδιες ΔΑΟΚ υπολογίζουν το ύψος του μισθώματος για κάθε κτηνοτρόφο και διαβιβάζουν σχετικούς πίνακες στους αρμόδιους Δήμους, στα όρια των οποίων βρίσκεται ο κάθε επιλέξιμος βοσκότοπος. Οι Δήμοι συμπληρώνουν τους παραπάνω πίνακες, ενσωματώνοντας τυχόν μη επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί σε εφαρμογή του άρθρου 7 της αριθμ. 873/55993/20-5-2015 (Β΄ 942) υπουργικής απόφασης και υπολογίζουν το σχετικό μίσθωμα για τις μη επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις.

Ακολούθως οι κτηνοτρόφοι καλούνται από το Δήμο στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η βοσκήσιμη γαία που τους έχει κατανεμηθεί, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης. Οι κτηνοτρόφοι ειδοποιούνται με κάθε πρόσφορο μέσο, από τον αρμόδιο Δήμο, για το χρόνο και τον τόπο που θα γίνει η ενυπόγραφη ενημέρωση.

Για κάθε κτηνοτρόφο εκτυπώνεται από το Δήμο έντυπο κατανομής βοσκήσιμης γαίας σε δύο αντίτυπα, το οποίο επέχει θέση σύμβασης μίσθωσης ενώ ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος λαμβάνει γνώση προσυπογράφοντας το έντυπο και παραλαμβάνει ένα αντίγραφο. Το δεύτερο αντίγραφο παραμένει στο Δήμο εάν πρόκειται για δημοτική έκταση ή αποστέλλεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ, εάν πρόκειται για δημόσια έκταση.

Επίσης, με το άρθρο 1 παρ. 4 της αυτής υπουργικής απόφασης (με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 7 της παλαιότερης ΥΑ), ορίστηκαν, μεταξύ άλλων τα εξής: «2. Οι οφειλές που βεβαιώνονται από την κατανομή του έτους 2016 … καταβάλλονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Μη καταβολή της βεβαιωμένης οφειλής του έτους 2016, συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας με απόφαση της Επιτροπής για το 2018».

Με δεδομένη την πολυπλοκότητα της παραπάνω περιγραφείσας διαδικασίας, καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων εκτάσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από την επικοινωνία με κάποιους από τους Δήμους έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα, αντιδράσεις και ενστάσεις αυτών, ως προς την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1340 Β΄/20-4-2017), αναφορικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις καθώς και ότι πολλοί κτηνοτρόφοι είναι μετακινούμενοι και δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα όπως και ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι με βοσκότοπο σε δύο και τρεις δήμους και σε πολλές περιπτώσεις σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, φρονούμε ότι απαιτείται παράταση της προθεσμίας καταβολής, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της κατανομής  βοσκήσιμων γαιών για το  έτος 2018.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για την παράταση της προθεσμίας καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων γαιών, που βεβαιώνονται από την κατανομή του έτους 2016, όπως προβλέπεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1340 Β΄/20-4-2017), για εύλογο χρονικό διάστημα, μετά την 30η Ιουνίου 2017».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ