ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ 400 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ!!!

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Λάρισας της ΚΝΕ που υποστηρίζει ότι οι εκπαιδευόμενοι δεν μπορούν να ζουν 6 μήνες χωρίς 1€ στην τσέπη!!!

Εδώ και 6 μήνες 400 σπουδαστές από την ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ που έχουν βγει σε πρακτικοί άσκηση παραμένουν απλήρωτοι από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες όπως λένε και οι ίδιοι!

Αυτό φυσικά, δεν αποτελεί κεραυνός εν αιθρία και ούτε συμβαίνει για πρώτη φορά! Και πέρσι οι σπουδαστές είχαν έρθει σε πολύ δύσκολη οικονομικοί θέση περιμένοντας μήνες για να πληρωθούν. Την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των παιδιών είναι από εργατικές- λαϊκές οικογένειες, με πολλές δυσκολίες στο σπίτι, αφού κάποιοι έχουν απλήρωτους ή άνεργους γονείς.

Βέβαια κατά τη διάρκεια της πρακτικής, οι σπουδαστές “απλά μαθαίνουν”, δεν προσφέρουν τίποτα, όπως λένε. Είναι λοιπόν, εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι και γι’ αυτό δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε μισθό και ασφάλιση. Μάλιστα ειπώθηκε ότι αν πληρωνόμασταν την δουλειά που βγάζουμε, δε θα μας έπαιρνε κανένας γιατί ‘’στην οικονομία τα πράγματα είναι δύσκολα’’.

Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Σήμερα χιλιάδες σπουδαστές δουλεύουν κανονικά ωράρια σε νοσοκομεία, σε αμαξοστάσια και άλλους χώρους. Καλύπτουν πάγιες θέσεις, άσχετες πολλές φορές με την ειδικότητα που σπουδάζουμε, με “τζάμπα” εργασία και χωρίς κανένα δικαίωμα. Εκτίθονται σε κινδύνους για τη σωματική μας ακεραιότητα.

Πολλοί ακόμα δεν ξεκίνησαν καν πρακτική γιατί ήδη δουλεύουν κάπου για να βγάλουν πέρα.. Αυτοί που  λένε ότι δεν έχεις δικαιώματα γιατί είσαι μαθητευόμενος είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτοί που τους στηρίζουν μέσα στις σχολές, τα κόμματά τους.

Μην ακούς αυτούς που σου λένε να κάνεις κουράγιο, να είσαι φρόνιμος γιατί όταν μάθεις την τέχνη θα εξασφαλίσεις τη ζωή σου. Μην ακούς όσους λένε ότι φταίει ο διπλανός σου που έχει άλλο χρώμα. Για να κάνεις εχθρό σου το συνάδελφο και φίλο σου τα αφεντικά, τους πραγματικούς εχθρούς. Σε προετοιμάζουν για την εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς. Θέλουν να είσαι απομονωμένος στην πρακτική, φοβισμένος απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών, ανοργάνωτος και μακριά από τα σωματεία, το ΠΑΜΕ. Να μη διεκδικείς.

Οι απαράδεκτες συνθήκες στην πρακτική με την απλήρωτη δουλειά, τα μεροκάματα χαρτζιλίκι και την ανασφάλιστη δουλειά δεν τελειώνουν με το πτυχίο. Γενικεύονται σε όλους τους εργαζομένους.

Κανένας δεν είναι μόνος του! Διεκδικούμε το αυτονόητο!

Η ΚΝΕ όλο αυτό το διάστημα πρωτοστατεί για να δυναμώσει η οργάνωση του αγώνα μέσα από τα 7μελή, η συλλογική διεκδίκηση σε όλες τις σχολές! Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση στις επαγγελματικές σχολές, που βάζει μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια των σπουδαστών, μαθητών να μάθουν την τέχνη , την ειδικότητα που σπούδασαν. Σήμερα μπορεί ο αγώνας μας να πάρει πιο μαζικά χαρακτηριστικά αν δεθεί με τα σωματεία που παλεύουν καθημερινά με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, κόντρα στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Τα σωματεία, δηλαδή, που δουλεύουν για να ανέβει η οργάνωση και η διεκδίκηση των νέων από τις επαγγελματικές σχολές τόσο μέσα στη σχολή, αλλά και στους χώρους δουλειάς.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. Η χώρα μας έχει πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.

Όλα τα παιδιά να σπουδάζουν ως τα 18 χρόνια και μετά να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να υπάρχει δηλαδή ένας τύπος σχολής για όλες τις ειδικότητες, που τα χρόνια σπουδών θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες του κάθε επαγγέλματος.

Σε μια τέτοια κοινωνία κανένας νέος, κανένας τεχνίτης δε θα περισσεύει. Θα εξασφαλίζεται σε όλους σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς ανεργία και ανασφάλεια. Η ολόπλευρη μόρφωση, η υγεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, η ξεκούραση και η ψυχαγωγία θα είναι εξασφαλισμένα για όλο το λαό. Προϋπόθεση είναι οι εργάτες να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν και το τιμόνι της εξουσίας.

Διεκδικούμε:

Όχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική. Να μην είναι στην ευθύνη των σπουδαστών να βρουν πρακτική.

Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να γίνεται με βάση την ειδικότητα, εξασφάλιση για όλους εποπτεία από το Υπουργείο και τη σχολή και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών.

Οι ώρες της πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Όλοι οι μαθητές που εργάζονται να δουλεύουν 6 ώρο με αποδοχές 8 ωρού. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.

Δωρεάν σίτιση μέσα στη σχολή για όλους τους σπουδαστές.

Ίσα δικαιώματα σε δουλειά και ασφάλιση για όλους τους μετανάστες μαθητές.

Έλα μαζί μας!

Κόντρα στο σύστημα και την υποταγή, παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας. Για τη ζωή και το μέλλον που μας ανήκει. Κόντρα στη μιζέρια και τη μοιρολατρία με τις δικές μας αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας.

Πάρε μέρος στις εκδηλώσεις του Εργατικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΚΚΕ!  Πέμπτη 29 Ιούνη στο Φρούριο, Άγαλμα Νίκης (Άγιος Αχίλλειος) με σύνθημα : «Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του… αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς.»(Βλ. Μαγιακόφσκι).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ