ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΟΓΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας παρά τις υψηλές θερμοκρασίες πραγματοποίησαν την Πέμπτη στα γραφεία Λάρισας του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και του ΕΛΓΑ αγρότες μέλη των ΕΟΑΣ της Θεσσαλίας υλοποιώντας σχετική απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οι αγρότες επανέλαβαν τις διεκδικήσεις τους για άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ μετά και τις πρόσφατες καταστροφές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειες εξαιτίας των έντονων βροχών και χαλαζοπτώσεων, περιγράφοντας «τεράστιες απώλειες στην παραγωγή και το εισόδημά τους».

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο αγώνας για τις άμεσες διεκδικήσεις πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει στην αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν», επανέλαβαν οι αγρότες, που διαμαρτυρήθηκαν και για τις συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις τους.

Οι συγκεντρωμένοι με πανό και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν στην είσοδο των γραφείων διεκδικώντας τα εξής:

* Να γίνει ο ΕΛΓΑ σύγχρονος δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
* Στελέχωση του οργανισμού με ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις και όχι όπως σήμερα που λειτουργεί με τεράστια κενά και συμβασιούχους 8μήνων.
* Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιχαλαζικής, αντιπαγετικής, αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, να προστατεύεται η παραγωγή και να μειωθεί το κόστος που σήμερα δίνεται για αποζημιώσεις.
* Να ενταχθεί η μεγάλη απώλεια στην παραγωγή σιτηρών από την ξηρασία στη διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ και όχι μέσω των ΠΣΕΑ (ΚΟΕ).
* Να ξεκινήσει άμεσα η υποβολή δηλώσεων και οι εκτιμήσεις στο κεφάλαιο και την παραγωγή από τον παγετό του Ιανουαρίου 2017 που χτύπησε όλες τις περιοχές και δενδρώδεις καλλιέργειες του νομού μας.

Ξεκαθαρίζοντας πως ο διαχωρισμός του ταμείου και της ασφάλισης αγροτών-κτηνοτρόφων δεν αποτελεί λύση, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν θα αποζημιώνονται και πάλι για όλες τις νόσους και το ζωικό κεφάλαιο που χάνεται επέμειναν στην αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ζητώντας ακόμη τα εξής:

  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα αγρότη και κτηνοτρόφου. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας ως 45% για τα μεγάλα εισοδήματα.
    • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία (6.95%) επειδή η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια.
    • Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
    • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια καθώς ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος.
    • Λέμε όχι σε κάθε παλιό και νέο χαράτσι, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ