ΣΤΟ… ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΟΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκήρυξης του υπομέτρου 8.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων, επισημαίνει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, σε ερώτησή του

προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην ερώτησή του ο κ. Κέλλας ζητά εξηγήσεις για τη δεκάμηνη καθυστέρηση αλλά και ερωτά αν τελικά θα προκηρυχθεί το μέτρο.

Υπενθυμίζει παράλληλα πως τον Σεπτέμβριο του 2016 και μετά το τέλος επίσκεψή του κ. Αποστόλου στη Ζαγορά, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία ανέφερε:

“Δίνουμε προτεραιότητα στο υπομέτρο 8.2 του ΠΑΑ που αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση οπωροφόρων δέντρων όπως καστανιές, καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές.

Το μέτρο αυτό ενισχύει την εγκατάσταση φυτειών σε ποσοστό 80% και το κόστος συντήρησης (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες) σε ποσοστό 100% για μέγιστη διάρκεια 5 ετών.

Το μέτρο συμβάλλει στην αντικατάσταση γερασμένων οπωρώνων με νέα δέντρα και προσβεβλημένων φυτειών καστανιάς με φυτουγειονομικά εκλεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Όμως γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το ελάχιστο δυνατό, διερευνούμε τη δυνατότητα τροποποίησης του υπομέτρου για εγκατάσταση:

οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιών και αχλαδιών πυκνότερης φύτευσης

αύξηση του κόστους εγκατάστασης σε ορεινές επικλινείς περιοχές

ένταξη στο μέτρο και άλλων οπορωφόρων δέντρων όπως φουντουκιές, βυσσινιές και αμυγδαλιές

προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες του κόστους εκρίζωσης τυχόν προηγούμενων δέντρων.

 

Επίσης διερευνούμε βάσιμα τη δημιουργία φυτωρίου παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων δέντρων η και πειραματικού αγρού σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, σε δημοσία έκταση του ΥΠΑΑΤ, σε κοντινή στην περιοχή σας τοποθεσία”.

 

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Κέλλας επισημαίνει πως «δέκα μήνες μετά και παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις για “προτεραιότητα” του Υπομέτρου 8.2, δεν έχει γίνει ούτε προδημοσίευση του Μέτρου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγρότες σε όλη τη χώρα να μην μπορούν να προχωρήσουν σε καλλιεργητικό προγραμματισμό, καθώς δεν ξέρουν αν θα εκδοθεί ή όχι το εν λόγω Μέτρο».

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο Λαρισαίος πολιτικός ρωτά τον Υπουργό “αν θα προχωρήσει τελικά το Υπουργείο στην προκήρυξη του Υπομέτρου και αν ναι, ποιος ο λόγος της καθυστέρησης που δεν επιτρέπει σε πολλούς αγρότες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους”.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ