ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εξηγήσεις για τον αποκλεισμό των αμπελοκαλλιεργητών της επαρχίας Τυρνάβου από αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ ή των προγραμμάτων ΠΣΕΑ, λόγω των παγετών του περασμένου Ιανουαρίου και του Μαρτίου, ζητά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας,

από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην ερώτησή του ο κ. Κέλλας μεταφέρει τη «μεγάλη αναστάτωση» που επικρατεί στους αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου, οι οποίοι πρόσφατα ενημερώθηκαν – μετά από επίσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών στο Τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας – πως δεν δύνανται να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς για τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου, όπως θα κάνουν από αρχές Ιουλίου καλλιεργητές ροδιάς και ελιάς.

Σημειώνει δε, πως «η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη αφήνει οικονομικά έκθετους εκατοντάδες αγρότες, οι οποίοι τον περασμένο Ιανουάριο είχαν δει χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων να επηρεάζονται από το ακραίο ψύχος των -16 και πλέον βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρουν αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, ενώ στελέχη του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν αυτοψία τόσο μετά τον παγετό του Ιανουαρίου, όσο και μετά τα αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μαρτίου και αναγνώρισαν το πρόβλημα, εν τέλει ο ασφαλιστικός φορέας δεν προχωράσε διαδικασίες για κάλυψη της ζημιάς.

Παράλληλα όμως, οι πληγέντες αγρότες τονίζουν πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τη φετινή παραγωγή αλλά και τα επόμενα δύο χρόνια και για το λόγο αυτό ζητούν την κάλυψη και τις επιβεβλημένης κορμοτόμησης στα φυτά».

Ο Λαρισαίος πολιτικός κάνει λόγο για οικονομική ζημιά σε βάρος πλήθους αγροτικών οικογενειών, υπενθυμίζοντας και την ήδη παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και ρωτά τον κ. Αποστόλου:

Για ποιο λόγο αποκλείστηκαν οι αμπελοκαλλιέργειες της επαρχίας Τυρνάβου από τις διαδικασίες αποζημίωσης λόγω των παγετών του περασμένου Ιανουαρίου και του Μαρτίου;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να αρθεί η προαναφερθείσα άδικη απόφαση;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ