ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δείτε και το παιδικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές το πρόγραμμα των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του διήμερου 5ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο του μύλου Ματσόπουλου στα Τρίκαλα 7 και 8 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρονται τα εξής:

“Μέσα σε ένα τοπίο πολέμων και ξεριζωμών, καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εργασιακού μεσαίωνα, μπροστά σε έναν κόσμο που όλο σκοτεινιάζει από την άνοδο της ακροδεξιάς και αντιρατσιστικών δυνάμεων, στο 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων σηκώνουμε κεφάλι, κοιτάζουμε το κτήνος στα μάτια.

Το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, μιλάμε ανοιχτά για όσα μικραίνουν τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Συζητάμε, με ανθρώπους των κινημάτων και ερευνητές για όσα έρχονται από το παρελθόν για να σκοτώσουν το παρόν και το μέλλον μας. Και φέτος, συζητήσεις καθώς και workshops, δίνουν το στίγμα του κόσμου σήμερα και ανοίγουν το δρόμο για έναν κόσμο αλληλεγγύης που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να είστε εκεί!

Το πρόγραμμα των συζητήσεων:

Οι συζητήσεις τόσο την Παρασκευή 7 Ιουλίου όσο και το Σάββατο 8 Ιουλίου, ξεκινούν με τα workshops στις 6:30 το απόγευμα ενώ οι κεντρικές συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί στις 8 το απόγευμα.

Παρασκευή 7 Ιουλίου

Κύρια συζήτηση

«Σύγχρονος εργασιακός Μεσαίωνας στην εποχή των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών και η απάντηση του κόσμου της εργασίας και της επισφάλειας».

Ομιλητές:

  • Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής- ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ
  • Δημήτρης Τζουράνης, Πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
  • Παρεμβαίνουν μέλη της ΛΑΝΤΖΑ Λάρισας

Συζητάμε για το εφιαλτικό τοπίο μετά την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων στα χρόνια των μνημονιακών αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης και ” θεσμών “, αλλά και τις προσπάθειες του κόσμου της εργασίας και της επισφάλειας για οργάνωση, αντίσταση και ανασυγκρότηση, μέσω των σωματείων βάσης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και νέες μορφές συλλογικότητας, δράσης και παρέμβασης.

Workshop: «This is War»

Συζητάμε με μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, για το αντιπολεμικό κίνημα και την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός αντιπολεμικού συντονισμού με μόνιμα χαρακτηριστικά.

Σάββατο 8 Ιουλίου

Κύρια συζήτηση

«Η νέα ακροδεξιά στην Ευρώπη και τον κόσμο»

Ομιλητές:

  • Γιώργος Παυλόπουλος, δημοσιογράφος
  • Δημοσθένης Παπαδάτος, Υπεύθυνος Σύνταξης Red Notebook

Από τον Τραμπ στη Λεπέν, από το Brexit στη «Λέγκα του Βορρά»… Από το «ακραίο κέντρο» στην εθνικιστική αναδίπλωση και τούμπαλιν … Συζητάμε για τα ξενοφοβικά ρεύματα, την Ισλαμοφοβία, την Αντιμεταναστευτική υστερία. Οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης και το ακροδεξιό ρεύμα «ενάντια στην παγκοσμιοποίηση». Είναι η «νέα ακροδεξιά» αντισυστημική;

Workshop 1: «Το άβατο των Μετεώρων»

Η κίνηση πολιτών «Μετέωρα για όλους» συζητά για το σχέδιο Π.Δ. του Υπ. Πολιτισμού, που μετατρέπει τη δημόσια γη των Μετεώρων σε ιδιότυπο άβατο.

Workshop 2: «Οι πρόσφυγες στα Τρίκαλα και η τοπική κοινωνία»

Ποιες είναι οι ανάγκες και οι δυνατότητες συμβολής του κόσμου της Αλληλεγγύης σε τομείς όπως: η στέγαση, η εκπαίδευση, η γλώσσα, η εργασιακή ένταξη, η ψυχική υγεία κ.α.;”

Το παιδικό πρόγραμμα

Στο 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων όλοι θα γίνουν μια μεγάλη παρέα με έναν παιδότοπο που θα τα έχει όλα: δράση, δημιουργικότητα, γέλιο, παιχνίδι και αγάπη! Μικροί μας φίλοι ετοιμαστείτε για μια πολύχρωμη γιορτή!!!

Ραντεβού στον παιδότοπο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων 7 & 8 Ιουλίου στο Πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου από τις 6 και 30 το απόγευμα.

Το παιδικό πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

·«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» (6:30μ.μ.)

Ταξιδεύουμε στη μαγική χώρα του παιχνιδιού και ανακαλύπτουμε παιχνίδια από άλλες χώρες. Θεατρικά παιχνίδια και δραστηριότητες ομαδικότητας και συνεργασίας με άξονα τη διαπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα και φυσικά στόχο τη διασκέδαση!

Αρτέμης Αρκουμάνης – Λίνα Μαργωνή – Ελένη Ποζιού, εμψυχωτές.

·«Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ» (8:30μ.μ.)

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Κοσμάς Παναγιώκας παίζει θέατρο σκιών παρουσιάζοντας την ιστορία του «Καραγκιόζη Πρόσφυγα». Με πολλά μηνύματα αλλά και μπόλικη δόση αστείων για τα παιδιά (και για τους αιωνίως παιδιά!).

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

·«ΠΑΙ – ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ» (6:30μ.μ.)

Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά και νέους που θέλουν να διασκεδάσουν μαζί. Μέσα από τη μουσική, τα χρώματα, το θέατρο και τη φαντασία τα παιδιά μπαίνουν στη θέση του άλλου και διασκεδάζουμε όλοι … «ΜΑΖΙ». Τα παιδιά εμπνέονται από το παιχνίδι, ζωγραφίζουν και φτιάχνουν κατασκευές με τα χέρια τους.

Χριστίνα Κρίθαρη – Λίνα Μαργωνή – Αντονέλλα Χήρα, εμψυχώτριες.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας μεταξύ τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από τους εμψυχωτές του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ