«Το μοναδικό ασθενοφόρο της Λάρισας, με τον μοναδικό οδηγό, τις τελευταίες ημέρες που άρχισε ο ορολογικός έλεγχος στο ΑΧΕΠΑ απασχολείται μόνο για αυτό το θέμα. Πηγαίνει κάθε μέρα Θεσσαλονίκη δείγματα, γιατί το νοσοκομείο δεν έχει σύμβαση με πιστοποιημένη εταιρία courier,
με αποτέλεσμα αντί για 4 ευρώ ανά πακέτο που είναι η προσφορά μιας από τις εταιρίες, να κοστίζει ένα ασθενοφόρο, το μοναδικό του νοσοκομείου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Έγινε ο διαγωνισμός για την κεντρικοποίηση των ορολογικών εξετάσεων, όμως το ερώτημα είναι, αν τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να περάσουν σε αυτό ή στην πραγματικότητα βουλώνουμε μια τρύπα και ανοίγουμε άλλες πέντε.
Γιατί μέχρις ότου λυθεί αυτό το πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε το κέρδος του κόστους εξανεμίζεται με τρόπο επώδυνο, το νοσοκομείο δεν έχει άλλο ασθενοφόρο για να διακομίσει ασθενείς σπίτι τους ή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτό» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, σχετικά με τα πεπραγμένα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Σχολιάζοντας τη μετάβαση σε ένα καινούριο σύστημα διαχείρισης αίματος επεσήμανε ότι «Συμφωνώ επί της αρχής με την μετάβαση σε ένα καινούργιο σύστημα κεντρικοποιημένο και καθετοποιημένο. Όμως, καλώς ή κακώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 κέντρα, υπάρχουν δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες εκατομμύρια υποδομών εγκατεστημένα στα νοσοκομεία, κέντρα συλλογής, κέντρα αποθήκευσης, κέντρα διαχείρισης και κυρίως προσωπικό και γνώση συσσωρευμένη, η οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να μεταβιβαστεί στο καινούργιο σύστημα και να μην απαξιωθεί, να αφεθεί, να σκουριάσει στα νοσοκομεία. Από τη στιγμή που πάμε σε ένα καινούριο σύστημα φαντάζομαι ότι μια περίοδος μετάβασης πρέπει να έχει και ένα business plan».
Κλείνοντας, ο κ. Μπαργιώτας τόνισε τους λόγους που αποτυγχάνουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να πηδήξουμε κατευθείαν σε ένα καινούργιο σύστημα, αγνοώντας αυτό που έχουμε. Συνήθως, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις, οι αντιδράσεις που γεννά μια οξεία αντιπαράθεση. Οι μεταρρυθμίσεις συνήθως γίνονται στο «σε λίγο ξεκινάμε και βλέπουμε» με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα και να τα χάνουμε στο δρόμο. Δε νομίζω ότι φταίει κάποιος συγκεκριμένος που το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει αυτό, ούτε φταίει κάποιος από εσάς ότι τα μισά νοσοκομεία, όπως μαθαίνω, έχουν σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρία, υποτίθεται εξειδικευμένη στη μεταφορά ιστών και βιολογικών υλικών με ένα κόστος που χτυπάει ταβάνι. Ξέρω ότι είναι παλαιότερο, πρέπει όμως να λυθεί, αλλιώς η οικονομία που προσπαθείτε να κάνετε και οφείλω να σας επαινέσω γι’ αυτό, εξανεμίζεται».