Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ‘ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά πολλοί μπορεί να τρομοκρατηθούν όταν μάθουν πόσο άσχημα μπορεί να τους επηρεάσει.

Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για δύο χρόνια μείωση της μέσης διάρκειας ζωής του ανθρώπου. Αλλά μια νέα φόρμουλα που αναπτύχθηκε σε πανεπιστήμιο στη Δανία ζωγραφίζει μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα.

Εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μας στερεί μια ολόκληρη δεκαετία από το προσδόκιμο της ζωής μας!

Ο καθηγητής Mikael Skou Andersen από το Πανεπιστήμιο Aarhus υπολόγισε ότι η αύξηση των σωματιδίων ρύπανσης κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σκοτώνει τον πληθυσμό 10 χρόνια νωρίτερα!

Επίσης ο καθηγητής Andersen πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις δεν θα λάβουν σοβαρά υπόψη το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέχρις ότου κάποιος αποδείξει πόσο μεγάλο είναι το οικονομικό κόστος των πρόωρων θανάτων! Αυτός ήταν ο στόχος που τον ώθησε στην έρευνά του.“Η υπάρχουσα βιβλιογραφία είναι διφορούμενη και υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις που υιοθετήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τον τρόπο υπολογισμού αυτών των δαπανών“, ανέφερε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάλυση κόστους-οφέλους από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ζωών που σώζονται – και κάθε ζωή εκτιμάται σήμερα ότι ανέρχεται σε 7,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η Ευρώπη υπολογίζει το κόστος με βάση το προσδόκιμο ζωής και υποθέτει ότι τα περισσότερα θύματα είναι στη δεκαετία των ’70 και ’80. Αν χαθούν μόνο ένα ή δύο χρόνια από αυτήν την ηλικιακή ομάδα, τότε δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική συνέπεια…

Ωστόσο, εάν χάνονται 10-11 χρόνια, όπως δείχνει η έρευνα του καθηγητή Andersen, τότε ο οικονομικός αντίκτυπος είναι πολύ μεγαλύτερος. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να μιλάμε για …δισεκατομμύρια.

“Υπάρχει ανησυχία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία” δήλωσε ο καθηγητής Andersen.

“Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όμως δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τα όρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να κατανοήσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση για να αναπτύξουμε καλύτερα ενημερωμένες πολιτικές και να μειώσουμε την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων“.

Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος Αυγούστου του επιστημονικού περιοδικού Ecological Indicators.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ