ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανακοίνωση του Tμήματος Μικρομεσαίων της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση της αγοράς δεν γίνεται. Η πολιτική του Σύριζα είναι η στήριξη και η ανάπτυξη των ΜμΕ, ενώ υποστηρικτικό ρόλο διαδραματίζει το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ). Τα κεφάλαια που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου, από το τέλος Αυγούστου, θα είναι άνω των 3 δισ. ευρώ για της ΜμΕ.

Χρηματοδοτικό εργαλείο. Eπιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, επειδή δεν έχουν ακίνητο να υποθηκεύσουν, οι εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ απαντούν στο πρόβλημα των επιχειρήσεων.

Χρηματοδοτικό εργαλείο το ταμείο επιχειρηματικότητας. Εδώ έχουμε διαχείριση ταμείων από πόρους της ΕΕ περίπου στο 1 δις. ευρώ. Θα δίνονται δάνεια για κεφάλαια κίνησης και επενδυτικούς σκοπούς με μείωση στο 50% του Τραπεζικού επιτοκίου.

Χρηματοδοτικό εργαλείο. Μικροπιστώσεις έως το ποσό των 25.000 ευρώ. Η Ολλανδία είναι χώρα με την καλύτερη αξιολόγηση στην οικονομία. Το 20% των χρηματοδοτήσεων είναι οι μικροπιστώσεις με ποσοστό ρίσκου μη αποπληρωμής των δανείων 2%, σχεδόν μηδενικό

Χρηματοδοτικό εργαλείο «Εξοικονομώ» σε νέες βάσεις. Τα χρήματα είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η αργοπορία οφείλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποβάλλεται και θα παρακολουθείται. Οι πληρωμές θα είναι άμεσες και δεν θα ξεπερνούν τις 30 ημέρες και σε αυτό το εργαλείο  παρότι ο χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων θα είναι μικρός, με δικιά μας παρέμβαση (του τμήματος των ΜμΕ του Σύριζα Λάρισας) προωθείται και η εγγύηση πληρωμής των τιμολογίων μέσω του ΕΤΕΑΝ, με σκοπό να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ρευστότητα και να μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα.

Η διαφορά με το προηγούμενο είναι ότι δεν θα είναι υποχρεωτικός ο Τραπεζικός δανεισμός αλλά μπορεί να κάνει με ίδια κεφάλαια ο δικαιούχοs το ποσό συμμετοχής του στο πρόγραμμα ενεργειακής του αναβάθμισης. Το νέο πρόγραμμα θα είναι κοινωνικά δικαιότερο αφού εισάγονται περισσότερες εισοδηματικές κλίμακες και το ποσοστό επιχορήγησης θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών.

5.Χρηματοδοτικο εργαλείο. Ταμείο συμμετοχών. Για πρώτη φορά πολύ μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια δίνοντας ποσοστό απο την μετοχική τους σύνθεση. Για πρώτη φορά γίνονται αποδεκτές μικρές επιχειρήσεις. Αξιολογούνται όλα τα επενδυτικά σχέδια όχι μόνο από τις Τράπεζες αλλά και από το ΕΤΕΑΝ .

Οι επιχειρήσεις για την ενημέρωση για τις εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης τους να απευθύνονται στο ΕΤΕΑΝ στο τηλ 210 7450400 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση infodesk@etean.com.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ