Ο ΗΛΙΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΨΕΜΑΤΑ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο Σάμερ-Αθανάσιος Αμάρι*

Αλήθεια, ερευνητές αναφέρουν πως τρεις ώρες την ημέρα στον ήλιο μπορεί να μειώσουν έως 50% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νεότερη μελέτη.

Η συγκεκριμένη μελέτη για τον καρκίνο είναι η νεότερη σε μια σειρά ερευνητικών εργασιών, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η συστηματική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να ασκεί ισχυρή αντικαρκινική δράση, διεγείροντας την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα.

Έρευνες στο εργαστήριο έχουν δείξει πως τα κύτταρα του μαστού έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν την βιταμίνη D σε μια ορμόνη, η οποία διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Καναδοί ερευνητές συνέκριναν 3.101 ηλικιωμένες γυναίκες με καρκίνο του μαστού με 3.471 υγιείς, συνομήλικές τους εθελόντριες, οι οποίες ουδέποτε είχαν αναπτύξει καρκίνο.

Κάθε μία απάντησε για την έκθεσή της στον ήλιο τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, στη διάρκεια τεσσάρων σταδίων της ζωής: την εφηβική ηλικία, από τα 20 έως τα 40 τους, από τα 40 έως τα 60 τους και από τα 60 έως τα 74 χρόνια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», οι γυναίκες που περνούσαν τουλάχιστον 21 ώρες την εβδομάδα εκτεθειμένες στον ήλιο κατά την εφηβική ηλικία, είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες εκτίθονταν λιγότερο από 7 ώρες την εβδομάδα.

Όσες περνούσαν πολλές ώρες στον ήλιο από τα 40 έως τα 60 τους, είχαν μείωση του κινδύνου κατά 26%, ενώ μετά τα 60 η καθημερινή, πολύωρη έκθεση στον ήλιο μείωνε κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του μαστού. 

Βιταμίνη D ή Βιταμίνη του ήλιου 

Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί τον κύριο τρόπο παραγωγής βιταμίνης D στον οργανισμό.

Την βιταμίνη αυτή μπορεί επίσης να πάρει κανείς μέσω της διατροφής. Καλές φυσικές πηγές της είναι τα πολύ παχιά ψάρια και τα ιχθυέλαια (Σολομός, Τόνος σε κονσέρβα, Σαρδέλες, Κρόκος αυγών, Τυρί, Βοδινό συκώτι, Μανιτάρια που έχουν καλλιεργηθεί σε φως)ενώ στο εμπόριο υπάρχουν και εμπλουτισμένα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα των μελετών δεν σημαίνουν πως θα πάθουμε ηλιακό έγκαυμα για να αποκτήσουμε βιταμίνη D, διότι το έγκαυμα είναι παράγοντας κινδύνου για δερματικό καρκίνο. 

Πόσο και πότε να εκτιθέμεθα στον ήλιο.

Υπάρχει ένας τρόπος να καταλάβουμε πότε πρέπει να σταματάμε την έκθεσή μας στον ήλιο και αυτός είναι να παρατηρούμε το σώμα μας. Το σώμα μας συνήθως μας μιλάει και πρέπει να μάθουμε να το ακούμε. Αν η ηλιακή ακτινοβολία πρόκειται να μας βλάψει, το σώμα μας θα αισθάνεται άβολα. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να τραβήξουμε το σώμα μας από το ηλιακό φως, προτού αυτό μας βλάψει.
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν, ότι η 20λεπτη έκθεσή μας στον ήλιο (το κεφάλι και τα άνω άκρα) τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για την παραγωγή βιταμίνης D και ότι η έκθεσή μας πρέπει να γίνεται τις ώρες που δεν «καίει» ο ήλιος, πριν τις 11:00 το πρωί ή μετά τις 16:00 το απόγευμα. Όμως, αυτά είναι σχετικά και η έκθεσή μας εξαρτάται από το χρώμα του δέρματός μας (οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα πρέπει να κάθονται περισσότερο χρόνο στον ήλιο από τους ανοιχτόχρωμους) και από το γεωγραφικό πλάτος που βρισκόμαστε.

Θα πρέπει λοιπόν να συνυπολογίσουμε τα υπέρ και τα κατά της έκθεσης στον ήλιο. Συνεπώς η με μέτρο έκθεση στον ήλιο είναι ασφαλής, ωφελεί την υγεία μας και μας προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού, αλλά και από μία σειρά άλλων παθήσεων.

*Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Σύγχρονη Ιατρική Απεικόνιση

Ευριπίδου 1 Τύρναβος

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ