ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση του επικεφαλής της Δράσης Πολιτών Στ. Ροντούλη

Δύο περίπου μήνες πριν από τον τρύγο, βαρύ είναι το χτύπημα του καύσωνα στις αμπελοκαλλιέργειες, στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες και στα καρπουζοχώραφα του Δήμου Τυρνάβου.

Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι, καθώς είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να καταστρέφονται από τον καύσωνα και, μάλιστα, ύστερα από αλλεπάλληλα προγενέστερα χτυπήματα ( χαλάζι,παγετός,πλημμύρες, ανεμοθύελλες) που συρρικνώνουν δραματικά το αναμενόμενο αγροτικό εισόδημα.
Έτσι, περιμένουν από τον ΕΛΓΑ να γίνουν οι απαιτούμενες εκτιμήσεις και να δοθούν οι δέουσες αποζημιώσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Το σημαντικό, εν προκειμένω, δεν είναι τόσο η αναγγελία του ζημιογόνου αιτίου και η έναρξη των δηλώσεων από τους παραγωγούς ( πράγματα αυτονόητα άλλωστε), όσο η ταχύτητα του ΕΛΓΑ στη διενέργεια ελέγχων για την εκτίμηση των απωλειών, καθώς οι έλεγχοι αυτοί συνήθως γίνονται πολύ μετά τον χρόνο συγκόμισης της παραγωγής.
Κάνοντας χρήση του άρθρου 17 του Κανονισμού, ο ΕΛΓΑ καλύπτεται νομικά, όμως η χρονοτριβή στις εκτιμήσεις αποβαίνει εις βάρος των αγροτών, διότι δεν αποτυπώνεται με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο η πραγματική ζημιά των καλλιεργειών και η οικονομική απώλεια που έχουν υποστεί οι παραγωγοί.
Συνεπώς, οι ταχύρρυθμες εκτιμήσεις πρέπει να είναι το κεντρικό ζητούμενο και το κυρίαρχο αίτημα των παραγωγών, προκειμένου να μην υπάρξει αλλοίωση της πραγματικής ζημιάς.
Επιπροσθέτως, θέλουμε να πιστεύουμε, μολονότι δεν έχουμε ενθαρρυντικά από το πρόσφατο παρελθόν δεδομένα, πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την επιβίωση των αγροτών και την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και, έτσι, θα αποφύγουν τις αρρυθμίες και τη ραθυμία που, καιρό τώρα, υποσκάπτουν τις γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών που οι παραγωγοί απαιτούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ