ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Ανακοίνωση της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρα για την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΙΓΜΕ) και την επανεκκίνηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,

σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία θεσπίζει για διάστημα 12 μηνών αναστολή μέτρων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του Ινστιτούτου. Αυτό σημαίνει, ότι από αύριο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λάβουν και πάλι τη μισθοδοσία τους.

Ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε στη Βουλή ότι το ΙΓΜΕ βρισκόταν σε πλήρη παράλυση εξαιτίας οικονομικών βαρών που του χρεώνονται αλλά αδυνατεί να εξυπηρετήσει.

Οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ είχαν στραφεί κατά του Ινστιτούτου, διεκδικώντας δικαστικά την αποζημίωση συνταξιοδοτικού πακέτου το οποίο είχε συναφθεί με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και είχε λήξει.

Αντί να κινηθούν οι ​ίδιοι κατά της ιδιωτικής εταιρίας, για να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, υπήρξε η απαίτηση αυτό να καλυφθεί από το δημόσιο προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκάρουν δικαστικά όλοι οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ και να μην μπορεί να λειτουργήσει το Ινστιτούτο.

«Η κυβέρνηση, επιμένει στην αναγκαιότητα λειτουργίας ενός δημόσιου ερευνητικού φορέα που ασχολείται με τον σημαντικό ορυκτό πλούτο, τα πλούσια υπόγεια ύδατα και γενικότερα τα ζητήματα γεωλογικού ενδιαφέροντος» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ορίσει άμεσα νέα διοίκηση στο ΙΓΜΕ, που θα αναλάβει να επιλύσει τα μακροχρόνια προβλήματά του.