ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Τριήμερο εργαστήρι κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών στον «Ξενώνα Ραψάνης»

Με ένα τριήμερο εργαστήρι κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών ξεκινά το πολιτιστικό καλοκαίρι στο «Ξενώνα Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Τα «Παιχνίδια του Κόσμου» που αγαπήθηκαν και αγκαλιάστηκαν από τους επισκέπτες του «Ξενώνα», επιστρέφουν το τριήμερο 14-16 Ιουλίου 2017

και καλούν τους φίλους της δημιουργίας και της συλλογικότητας να κρατήσουν τη θέση τους σε μια μοναδική εμπειρία κατασκευής ξύλινων, παραδοσιακών και χειροποίητων παιχνιδιών από διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο.

Τη συγκέντρωση πληροφοριών για αυτά τα παιχνίδια και για τον τρόπο κατασκευής τους έχει πραγματοποιήσει μια γαλλική οργάνωση, η Kaloumba, η οποία εκπαιδεύει φορείς και συλλογικότητες ανά τον κόσμο στην κατασκευή των παιχνιδιών και με την οποία συνεργάζεται το πρόγραμμα.

Τα «Παιχνίδια του Κόσμου» είναι ένα μέσο που προσελκύει πολύ κόσμο (παιδιά και ενήλικες) και είναι ιδανικό για συλλογικές, συνεργατικές δράσεις που εμπλέκουν διάφορες ομάδες ανθρώπων. Μέσα από το ομαδικό και συνεργατικό παιχνίδι προάγεται η διαπροσωπική επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων γενεών και πολιτισμών. Το παιχνίδι φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσα σε ένα κλίμα συνύπαρξης και ανταλλαγής, όπου η ιδιότητα του «παίχτη» παραμερίζει όλες τις υπόλοιπες και ενώνει τους συμμετέχοντες γύρω από την κοινή διάθεση για παιχνίδι.

 

Παιχνίδια ανακύκλωσης, συνεργασίας και επικοινωνίας

Τα εργαστήρια κατασκευής των «Παιχνιδιών του Κόσμου» απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους (μικρούς και μεγάλους), οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη διαδικασία κατασκευής παιχνιδιών ανακυκλώνοντας παλιά ξύλινα αντικείμενα.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η μετάδοση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας προκειμένου να διαδοθεί η χειροποίητη κατασκευή παραδοσιακών και όχι μόνο παιχνιδιών, με απλές τεχνικές, με απώτερο στόχο τη διάδοση του παιχνιδιού ως μέσο εκπαίδευσης, κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή τη συλλογική διαδικασία δημιουργείται ο χώρος για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της συνεργατικότητας, την επικοινωνίας, κλπ.

Με τα παιχνίδια που θα κατασκευαστούν θα εμπλουτιστεί η δανειστική «παιχνιδοθήκη» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, με στόχο τη μετέπειτα χρήση τους από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες στη Λάρισα και στην Ραψάνη, στα πλαίσια δράσεων με εκπαιδευτικό, θεραπευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Το σεμινάριο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών,  προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες.

Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Παρασκευή 17.00-21.00, Σάββατο 10.00-14.00 και 17.00-21.00, Κυριακή 10.00-14.00. Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες: 2410 233332 (Δευτέρα – Παρασκευή 13.00-18.00).

 

Χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων

Paidis.com, Larissanet.gr, onlarissa.gr , ΔΗΡΑΛ, MUSICA RADIO.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ