Στην ανάγκη πιστοποίησης και κατοχύρωσης του αγροτικού επαγγέλματος στη χώρα μας στάθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας από το βήμα της βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Κασαπίδη.
Ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης χρειάζεται τον αγρότη πιστοποιημένο και εκπαιδευμένο, ενώ πρόσθεσε πως γι’ αυτό χρειάζεται ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος με όλες τις πλευρές.
Μεταξύ άλλων ο Λαρισαιός υφυπουργός ανέφερε: “Αναφέρατε φορολογικό-ασφαλιστικό. Κύριε Κασαπίδη, πιστεύω ότι ο κατ’ επάγγελμα αγρότης πρέπει -και θα επιμένω σε αυτό, γιατί είναι κάποιοι οι οποίοι διαφωνούν και αναλαμβάνω το κόστος αυτού που λέω- να προστατευθεί, πρέπει να προηγηθεί. Πρέπει αυτό το επάγγελμα επιτέλους να πιστοποιηθεί, να γνωρίζουμε.
Δράττομαι της ευκαιρίας από μια σειρά στην ερώτησή σας, που αναφέρει -αν θυμάμαι- χαρακτηριστικά, ότι δυστυχώς στην πατρίδα μας μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκαν οι κατάλληλες πολιτικές προς επίλυση του προβλήματος που προαναφέρθηκε.
Κύριε Κασαπίδη, όπως και πολλοί συμπολίτες μας, έτσι και αγρότες, όλα αυτά τα χρόνια ζούσαν την εικονική πραγματικότητα. Να σας το πω έτσι απλά. Είστε γεωπόνος, είμαι δικηγόρος. Μπορούμε να είμαστε και αγρότες. Όμως, οι αγρότες δεν μπορούν να είναι ούτε δικηγόροι, ούτε γεωπόνοι.
Πρέπει: Πρώτον, αυτό το επάγγελμα να πιστοποιηθεί και να κατοχυρωθεί. Αυτός που ασχολείται με τη γη να ασχολείται πραγματικά με τη γη. Από τους εκατό, οι ογδόντα αντιμετωπίζουν την ελληνική γεωργία ως δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο εισόδημα και καλά κάνουν.
Όμως, από εκεί και πέρα για να είμαστε ανταγωνιστικοί -αναφέρατε τη συλλογιστική της Γαλλίας- πρέπει αυτό το επάγγελμα να το προστατεύσουμε, να το πιστοποιήσουμε. Συνεπώς, ο ορισμός του κατ’ επάγγελμα αγρότη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου με τους ίδιους τους αγρότες και να στηριχθεί. Ήδη με τον ν. 4347/2016 υπάρχουν κάποια φορολογικά κίνητρα για τον κατ’ επάγγελμα αγρότη.
Δεύτερον, η θέση μας για τη νέα ΚΑΠ. Ποια θα είναι η θέση μας; Ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν δύο μήνες κάλεσε τους αγρότες σε δημόσιο διάλογο για να συνδιαμορφώσουμε την πρόταση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Να συνδεθεί με την παραγωγή ή όχι; Διότι ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο η διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας. Πρέπει και να είναι η θέσπιση στόχων που έχουν να κάνουν με την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρέπει επιτέλους να πούμε στους αγρότες την αλήθεια: όχι στις ψεύτικες επιδοτήσεις, όπως αναφέρατε, όχι στα πρόχειρα πράγματα. Νέο μοντέλο αγρότη, αγρότη επιχειρηματία. Νέο μοντέλο συνεργατισμού με ομάδες παραγωγών.
Είπατε ότι το συνεταιριστικό κίνημα δεν πήγε και τόσο καλά. Εγώ θα έλεγα ότι πήγε χάλια.
Συνεπώς, πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες μαζί με τα πολιτικά κόμματα να συνδιαμορφώσουμε τον ορισμό του αγρότη, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι ανταγωνιστικό αυτό το επάγγελμα.
Αναφέρατε φορολογικό-ασφαλιστικό. Κύριε Κασαπίδη, πιστεύω ότι ο κατ’ επάγγελμα αγρότης πρέπει -και θα επιμένω σε αυτό, γιατί είναι κάποιοι οι οποίοι διαφωνούν και αναλαμβάνω το κόστος αυτού που λέω- να προστατευθεί, πρέπει να προηγηθεί. Πρέπει αυτό το επάγγελμα επιτέλους να πιστοποιηθεί, να γνωρίζουμε.
Όπως είπατε πολύ σωστά στην ερώτηση, στη Γαλλία αυτοί που αποχωρούν από τη γεωργία και δεν τα νοικιάζουν ή δεν τα εξαγοράζουν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο δεν υπάρχει λόγος να τα κατέχουν. Συνεπώς, μόνο έτσι μπορούμε να έρθουμε στο νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης με τον αγρότη πιστοποιημένο και με τον αγρότη, επαναλαμβάνω, εκπαιδευμένο.
Ποτέ μέχρι σήμερα δεν εκπαιδεύτηκε ο αγρότης και αυτό είναι ευθύνη –δεν ανοίγω αυτήν τη στιγμή μικροκομματικό θέμα- όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα. Ποτέ δεν είπε κανείς στους αγρότες πώς και με ποιον τρόπο να εκπαιδευτούν. Το να παράγεις κάτι δεν είναι το ζητούμενο, αλλά το να παράγεις σωστό και πιστοποιημένο προϊόν. Και πώς θα το παράγεις; Μόνο με την εκπαίδευση του αγρότη ως επαγγελματία.”