ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΝΑΔΑ: ΟΙ ΕΛΙΤ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρυντώ, που παίρνει αυτές τις ημέρες μέρος στη σύνοδο των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας, μίλησε για “ελίτ που βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου”, και ανέφερε ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit.

Ισχυρίσθηκε ότι τις δεκαετίες που πέρασαν οι πολιτικοί αδιαφόρησαν για τους πολίτες και περιέγραψε την απόφαση να εγκαταλείψουν οι Βρετανοί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πράξη «απογοήτευσης».

Σύμφωνα με τον Τρυντώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε οτι «οι άνθρωποι εξέφρασαν μια  πολύ πραγματική απογοήτευση και θυμό ενάντια στα θεσμικά όργανα και τις ελίτ που είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Ο Καναδός Πρωθυπουργός έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε μια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Όταν ρωτήθηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ είπε: “Ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχτηκε από ανθρώπους που αναρωτιούνται τι κάνει η παγκοσμιοποίηση και το παγκόσμιο εμπόριο γι ‘αυτούς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι άνθρωποι αισθάνθηκαν παραμελημένοι από τα πολιτικά θεσμικά όργανα.

Οι άνθρωποι που ψήφισαν τον Τραμπ του είπαν: «Διόρθωσέ το!»

«Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει συγκεκριμένα παραδείγματα και η εκλογή του κ. Τραμπ είναι ένα από αυτά, όπως και η απόφαση για Brexit, ότι οι άνθρωποι νιώθουν απογοητευμένοι και θυμωμένοι με τις ελιτ που αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν γύρω τους.»

«Αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό και μπορείτε να το δείτε στις διαδηλώσεις που γίνονται εδώ (στο Αμβούργο)».

“Αν τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών και οι διαδηλώσεις έξω μας λένε κάτι, είναι ότι είναι πραγματικά σημαντικό να ακούμε τους ανθρώπους, να κατανοούμε τις ανησυχίες τους και τους φόβους τους”.

Ο κ. Τρυντώ συνέχισε λέγοντας ότι τα κράτη πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτούς τους φόβους.

Είπε: «Λάβετε υπόψη σοβαρά τους προβληματισμούς των πολιτών και επικεντρωθείτε στην εξυπηρέτησή τους αντί να επικεντρώνεστε σε κάποια νεφελώδη ιδέα του κράτους ή της οικονομίας.»

»Αν επικεντρωθείτε στους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά καθημερινά – στη μεσαία τάξη – θα έχετε πολύ πιο σταθερούς δρόμους ανάπτυξης. Υπάρχει πραγματικός θυμός εκεί έξω που πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ