ΔΗΜOΣΙΕΣ ΛΟΤΑΡIΕΣ

Τα πάνω κάτω φέρνει το υπουργείο Οικονομικών στο αρχικό σχέδιο για τις λοταρίες, που προέβλεπε την πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων «πόντων» για μελλοντικές τους συναλλαγές και μόνο.

Πλέον κάθε μήνα το Δημόσιο θα μοιράζει ένα εκατομμύριο ευρώ στους φορολογουμένους που διενεργούν συναλλαγές μέσω καρτών. Τα στοιχεία των συναλλαγών θα αποστέλλονται από τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία και θα αναλάβει τη διαδικασία της κλήρωσης.

Στην κληρωτίδα θα μπαίνουν όλες οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω των μηχανημάτων POS. Δηλαδή μεταφορές χρημάτων με e-banking δεν θα λογίζονται ως συναλλαγή από το υπουργείο Οικονομικών και θα εξαιρούνται από τις κληρώσεις.

Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση, κάθε μήνα 1.000 τυχεροί θα κερδίζουν 1.000 ευρώ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι φέτος έχει αποφασιστεί να μοιραστούν 12 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται η αύξηση του μηνιαίου ποσού, καθώς η πρώτη κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου. Δηλαδή, ενδεχομένως θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών ειδικά για το φετινό έτος να μοιράσει 2 εκατ. ευρώ σε 2.000 τυχερούς.

Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν προτάσεις αύξησης του αριθμού των νικητών και μείωση του ποσού που θα κερδίσει ο καθένας από αυτούς. Για παράδειγμα, έχει προταθεί κάθε μήνα 2.000 φορολογούμενοι να κερδίζουν από 500 ευρώ ο καθένας.

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι πώς θα αντιμετωπιστεί κάποιος νικητής που θα κερδίσει για παράδειγμα 1.000 ευρώ, ο οποίος έχει ταυτόχρονα βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Όπως τονίζει ο ίδιος παράγοντας, το πιθανότερο σενάριο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι το ποσό που θα κερδίζει να συμψηφίζεται με τις οφειλές που τυχόν υπάρχουν.

Ένας από τους λόγους που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «βιάζεται» να προχωρήσει στην πρώτη κλήρωση έγκειται στην κόπωση που παρατηρείται στις εισπράξεις των έμμεσων φόρων, κυρίως του ΦΠΑ. Και αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν ήδη «χτίσει» το αφορολόγητο όριο. Αυτό σημαίνει ότι είναι «ανοιχτοί» σε προσφορές από τους καταστηματάρχες.

Όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη «πιάσει» το ποσοστό για το αφορολόγητο όριο και πλέον κινούνται με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν έχουν αφορολόγητο όριο, όπως για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν είχαν έτσι και αλλιώς κανένα κίνητρο να ζητούν απόδειξη.