ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ISIS Η ΜΟΣΟΥΛΗ!

Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που κατέλαβαν την ιρακινή πόλη οι τζιχανστιστές του ISIS. Εκτοτε εκτοπίστηκαν περίπου 900.000 άτομα, δηλαδή ο μισός πληθυσμός. Και τελικά χρειάστηκαν εννέα μήνες τακτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Μοσούλη είναι ελεύθερη.

Τη μεγάλη νίκη κατά του αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι την Κυριακή.

 

«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έφτασε στην απελευθερωμένη πόλη της Μοσούλης και συνεχάρη τους ηρωικούς μαχητές, αλλά και τους πολίτες του Ιράκ για την μεγάλη νίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τις επιχειρήσεις του ιρανικού στρατού υποστήριξε ο ηγούμενος από τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός με αεροπορικές επιδρομές. Πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή των κούρδων πεσμεργκά αλλά και φυλών από τον σουνιτικό και σιιτικό πληθυσμό της περιοχής.

Η πρώτη νίκη στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μοσούλης σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός ανακατέλαβε την ανατολική πόλη. Αλλά το υπόλοιπο τμήμα, λόγω γεωγραφίας (στενοί δρόμοι) εμφάνισε μεγαλύτερες προκλήσεις. Υστερα από πέντε μήνες οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, έπεφταν στον ποταμό Τίγρη για να γλιτώσουν από τον στρατό…

protagon.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ