ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα η Tελετή Έναρξης του International Model Camp. Παρόντες ήταν οι συμμετέχνοντες αθλητές και αθλήτριες ηλικίας 13 εως 17 ετών, οι προπονητές και εισηγητές του camp, εκπρόσωποι αθλητικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, φίλοι της διοργάνωσης και πλήθος κόσμου.

Η Τελετή ξεκίνησε με παρουσίαση του σκοπού του camp, ο οποίος επικεντρώνεται στην αγωνιστική εκπαίδευση αθλητών και αθλητριών ελληνορωμαϊκής και ελεύθερης πάλης, η εκπαίδευση τους σε θέματα πολιτισμού και υγείας, καθώς επίσης η προβολή και προώθηση της φιλοσοφίας και των αξιών του αθλήματος της πάλης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το αναλυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πρωινές και απογευματινές προπονήσεις με τους καλύτερους προπονητές και  εκπαιδευτές απ΄ όλο τον κόσμο. Οι προπονήσεις σκοπό έχουν τη βελτίωση της τεχνικής και της τακτικής, της φυσικής κατάστασης και της αγωνιστικής συμπεριφοράς. Μέσα στις παροχές του camp εντάσσεται και η εργομετρική αξιολόγηση των αθλητών η οποία αποτελείται από εργαστηριακές δοκιμασίες και μετρήσεις και μετά τη συλλογή των δεδομένων, θα δημιουργηθεί μια «έκθεση αξιολόγησης» για κάθε δοκιμαζόμενο με σχόλια, συστάσεις και οδηγίες και στόχο την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης. Έγινε επίσης αναφορά στο σεμινάριο προπονητών με θεωρητικές και πρακτικές θεματικές ενότητες που πραγματοποιείται στις 8 και 9 Ιουλίου.

Στη συνέχεια οι διοργανωτές απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες για την άψογη συνεργασία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, στο Δήμο Καλαμπάκας, στο Δήμο Τρικκαίων, στην Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης και στο Μεγάλο χορηγό την Εταιρία Ελαστικών & Ζαντών Σταυράκης.

Ακολούθησε παρουσίαση του δρώμενου «η Ιστορία της Πάλης επί Σκηνής», ένα δρώμενο που συνδυάζει την εξέλιξη του αθλήματος της πάλης ανά τους αιώνες με αναφορές και αναπαράσταση της αρχαίας, της παραδοσιακής και της σύγχρονης πάλης με παράλληλη παρουσίαση του χορού «σέρρα» με αναγωγή στον αρχαίο χορό «πυρρίχιο», του καραγκούνικου εθίμου «σεργιάνι», όπου τελούνταν η παραδοσιακή πάλη και το σύγχρονο συρτάκι υπό τους ήχους του πασίγνωστου «Ζορμπά». Την επιμέλεια του δρώμενου είχε ο Αχιλλέας Λέρας, ενώ στην παρουσίαση συμμετείχαν αθλητές του Αθλητικού Παλαιστικού Συλλόγου Τρικάλων και χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σωτήρα Τρικάλων και του Πολιτιστικού & Επιμορφωτικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου.

Τη σκυτάλη πήρε η παρουσίαση του επίσημου Βίντεο της διοργάνωσης και του «δυναμικού» του Μeteora Wrestling Academy που απαρτίζεται από διακεκριμένους προπονητές και επιστήμονες.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής και Ομοσπονδιακοί Προπονητές : κ. Δημήτριος Ψωμάς , κ. Χαράλαμπος Κουκλίδης, κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, κ. Στέφανος Παπαστεργίου,κ. Σπύρος Ντάνης, κ. Νίκος Τσιακάρας Διδάσκων ΤΕΦΑΑ-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δρ. Ιωάννης Μπάρμπας, Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ – Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Δρ. Αθανάσιος Τζιαμούρτας, Καθηγητής Βιοχημείας της άσκησης, ΤΕΦΑΑ-ΠΘ, η Δρ. Κωνσταντίνα Καρατράντου, Διδάσκουσα ΤΕΦΑΑ-ΠΘ, ο Δρ. Βασίλειος Γεροδήμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προπονητικής, ΤΕΦΑΑ-ΠΘ, ο Δρ. Bahman Mirzaei, Μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγηγτής της Φυσιολογίας της Άσκησης του Πανεπιστημίου του Γκιλάν Ρας του Ιράν και ο κ. Ghasem Ghassabian Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Πάλης του Ιράν.

Η τελετή έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό ‘Ομιλο «μετέωρα» του Δήμου Καλαμπάκας σε επιμέλεια του Καθηγητή Χορού κ. Γιάννη Δήμα.

Τη διοργάνωση του camp έχει ο Αθλητικός Παλαιστικός Σύλλογος Τρικάλων (ΑΠΣ Τρίκαλα) σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών Παλαίστρα (ΚΕΑΠ) και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης (ΕΛΟΠ) και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, του  Δήμου Καλαμπάκας, του Δήμου Τρικκαίων, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τρικάλων, του Εργαστηρίου Προπονητικής του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δικτύου Διαχείρισης Πολιτισμού.

Για μια εβδομάδα (6-13/7) η Καλαμπάκα θα είναι το επίκεντρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, καθώς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής μέσω οργανωμένων επισκέψεων, αλλά και με τους ζωντανούς φορείς πολιτισμού απολαμβάνοντας τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής. Η γιορτή της πάλης συνεχίζεται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ