ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και οι 482 επιλαχόντες στο Νομό Λάρισας, ζητά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας,

από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο κ. Κέλλας επισημαίνει στην ερώτησή του την ιδιαίτερη βαρύτητα του πρωτογενή τομέα για την οικονομία και την ανάπτυξη του Νομού Λάρισας, ενώ συνυπογράφει και το αίτημα των νέων αγροτών, να μοριοδοτούνται οι απόφοιτοι γεωργικών σχολών.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζει στον κ. Αποστόλου πως με τη στάση του το Υπουργείο πρακτικά απαξιώνει δικές του δομές, όπως η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή της Λάρισας.

Τέλος, ο κ. Κέλλας θέτει και το ερώτημα της επόμενης ημέρας για όσους αποκλειστούν – εφόσον αυτό συμβεί, εάν δηλαδή θα έχουν δικαίωμα ένταξης σε νέο  πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού:

Η ανάρτηση των πινάκων με τα ονόματα των δικαιούχων που εντάσσονται στο Υπομέτρο 6.1. «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20, επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη για 482 αγρότες που υπέβαλαν αίτηση στο νομό Λάρισας, αλλά χαρακτηρίστηκαν ως «επιλαχόντες».

Πρόκειται για αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, ενώ όπως σημειώνει και σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, «ήδη πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει να καλλιεργούν και να επενδύουν στον πρωτογενή τομέα και δεν αποκλείεται αν μείνουν εκτός του προγράμματος, άρα και εκτός οικονομικής στήριξης, να εγκαταλείψουν τον αγροτικό χώρο».

Στο νομό της Λάρισας όμως, όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την «ατμομηχανή» της τοπικής οικονομίας, ο αποκλεισμός εκατοντάδων αγροτών από ένα πρόγραμμα που μπορεί να συνεισφέρει όχι μόνον στις επενδύσεις τους, αλλά και στην παραγωγή εθνικού πλούτου, αποκτά ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο.

Επισημαίνεται επίσης πως σε επίπεδο κριτηρίων, το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη το δίκαιο αίτημα των νέων αγροτών, να μοριοδοτούνται κατά την αξιολόγησή τους υποψήφιοι που διαθέτουν επιστημονική κατάρτιση, ως απόφοιτοι γεωργικών σχολών. Με αυτή την πρακτική, το ίδιο το υπουργείο υποβαθμίζει δικές του δομές, όπως η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή της Λάρισας.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος είναι να ανανεωθεί ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός, καθώς όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία μόνο 5,2% των Ελλήνων παραγωγών είναι κάτω των 35 ετών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η απορρόφηση όλων των ενδιαφερομένων που πληρούν       τις             προϋποθέσεις.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για να απορροφηθούν και οι επιλαχόντες που πληρούν τα κριτήρια;

Για ποιο λόγο δεν μοριοδοτούνται οι απόφοιτοι γεωργικών σχολών σε ένα πρόγραμμα που αφορά αμιγώς τον πρωτογενή τομέα;

Εάν τελικά υπάρξουν αποκλεισμοί αγροτών από το πρόγραμμα, κινδυνεύουν να απολέσουν το δικαίωμα ένταξης σε νέο πρόγραμμα;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ