ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Η τοποθέτηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Βλέπω μια τεράστια αμηχανία από την πλευρά της αντιπολίτευσης σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο και δεν είναι η μοναδική φορά. Τον τελευταίο καιρό αυτό παρατηρούμε, ότι δηλαδή, προκειμένου να ασκήσει αντιπολιτευτική στάση με κάθε τρόπο, λέει τα εξής:

«γιατί άργησε να έρθει», «τώρα που ήρθε», « γιατί ήρθε με επείγουσα μορφή», « γιατί συζητήθηκε», «γιατί δεν συζητήθηκε», «πού συζητήθηκε». Υπάρχουν ανακοινώσεις μέσω Δελτίων Τύπου από την πλευρά του Υπουργείου, που αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου συναντήθηκαν οι δημιουργοί και η  προσωρινή Επίτροπος της ΑΕΠΙ στις 4 Ιουλίου 2017 και έγινε μεγάλη συζήτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού με τα Σωματεία των Δημιουργών (ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΟΜΣΕ) και με την παρουσία της Επιτρόπου. Άρα, όλον αυτόν τον καιρό γίνονται διεργασίες στο Υπουργείο και δεν  είναι κρυφές. Ας σταματήσει, λοιπόν, αυτή η ιστορία.

Το πρόβλημα για την Εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κεφαλίδου, δεν ήταν τα χρήματα από τα δικαιώματα των δημιουργών, που καταχράστηκαν οι υπεύθυνοι της ΑΕΠΙ όλα αυτά τα χρόνια, η οποία χρωστάει, περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ σε δημιουργούς, φέρνοντας την εταιρεία σε σημείο πτώχευσης, αλλά τα χρήματα που έχει δεσμεύσει το Ελληνικό Δημόσιο για οφειλές προς αυτό. Λέει η Εισηγήτρια « γιατί τα δεσμεύει αυτά και δεν τα δίνει στην ΑΕΠΙ να δώσει στους δημιουργούς;».

Ρωτώ, λοιπόν: Πρέπει το Δημόσιο να διεκδικεί τις οφειλές ή πρέπει να τα χαρίσει αυτά; Το περίεργο, όμως, είναι ότι το ίδιο ακριβώς  επιχείρημα που χρησιμοποίησε η Εισηγήτρια της ΔΗ.ΣΥ. το επικαλείται και η ΑΕΠΙ σε επίσημη ανακοίνωσή της προς τα μέλη της στις 4 Ιουλίου.

Επειδή έχω προσωπική πείρα, 44 χρόνια λόγω του Λουκιανού, γνωρίζω ότι η ΑΕΠΙ όλα αυτά τα χρόνια ήταν το αποκούμπι, αλλά συγχρόνως και ο εκβιαστής των δημιουργών, συνθετών, στιχουργών. Και κάθε φορά που κάποιος απ’ αυτούς βρισκόταν σε ανάγκη ήταν υποχρεωμένος να παίρνει όσα χρήματα του έδινε η ΑΕΠΙ, λέγοντας και ευχαριστώ. Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι τεράστιο και πολλές φορές για εμάς τους δημιουργούς, εφιαλτικό.

Αυτό, λοιπόν, το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να μπορέσει να μπει μια τάξη στο τοπίο. Νομίζω ότι πρέπει να στηρίξουμε το Υπουργείο και την Υπουργό στην προσπάθειά της. Γνωρίζω την Υπουργό, συνάδελφο, ηθοποιό πολλά χρόνια, δεν μπορώ να φανταστώ ότι με αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να εξυπηρετήσει κάποια σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα. Και εκείνη, όπως και εγώ και πολλοί από εμάς, έχουμε άλλο πολιτικό ήθος. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Η Υπουργός είναι πολύ καινούργια σε αυτή την θέση και προχωρεί συστηματικά και πρακτικά στην επίλυση προβλημάτων. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά θα δοθούν χρήματα ύστερα από πολλά χρόνια σε ανεξάρτητες θεατρικές παραγωγές. Δεν είδα κανένα ΜΜΕ να το προβάλλει αυτό. Εγώ νομίζω ότι επίμονα και συστηματικά προσπαθούμε με τεράστιες δυσκολίες να διορθώσουμε όλο αυτό το χάος που παραλάβαμε σε όλους σχεδόν τους τομείς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ