ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ο ΠΙΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟΥΣ

Να καταβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τις έκτακτες εισφορές που είχαν επιβληθεί στα κέρδη των επιχειρήσεων τα έτη 2008 και 2009 υποχρεώνει με γνωμοδότησή του το β’ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).

Η ΤτΕ, η οποία δεν εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων που θεσπίστηκε το 2009 και 2010 (φορολογικά έτη), προσπαθεί με νομικά τερτίπια να φοροαποφύγει. Το ίδιο έκανε η ΤτΕ και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον ΕΝΦΙΑ, αντλώντας επιχειρήματα που βασίζονται σε νόμους με τους οποίους κυρώθηκε το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδας το 1927! Και να σκεφθεί κανείς ότι ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός επί των Οικονομικών ήταν αυτός που δημιούργησε το έκτρωμα του ΕΝΦΙΑ.

Παρότι χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε είδους αναγκάστηκαν να πληρώσουν για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος το 2009 και το 2010 (φορολογικά έτη), αφού τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια, η ΤτΕ αποφεύγει να το πράξει. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με αξία σήμερα στα 257 εκατ. ευρώ, και εκμεταλλεύεται το δημόσιο χρήμα ενώ έχει έσοδα και από εμπορικές πράξεις. Ναι μεν αποδίδει στο δημόσιο το 88% των προς διανομή καθαρών κερδών, όμως μοιράζει μέρισμα και σε ιδιώτες μετόχους (μόνο για τη χρήση του 2016 μοίρασε 1,079 δισ. στο δημόσιο και 9,5 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες), ενώ λειτουργεί υπό ένα ιδιότυπο προστατευτικό και για πολλούς ανεξέλεγκτο καθεστώς, με αλά καρτ εξαιρέσεις από τους νόμους. Ομως δεν έχει καταβάλει έκτακτη εισφορά βάσει των νόμων 3808/2009 και 3845/2010, αν και δεν έχει εξαιρεθεί από τους συγκεκριμένους.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα ενόψει παραγραφής του φόρου για τη διαχειριστική χρήση του 2008.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, μέσω της Διεύθυνσης Ελέγχων, έστειλε έγγραφο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο οποίο αναφερόταν ότι πρόκειται να καταλογιστεί έκτακτη εισφορά στην ΤτΕ.

Αντί όμως η διαδικασία να προχωρήσει κανονικά και η τράπεζα να πληρώσει, αφού κανένας εκ των δύο νόμων δεν την εξαιρούσε, ο Γιώργος Πιτσιλής της ΑΑΔΕ, προφανώς για να είναι καλυμμένος δεδομένου ότι ο ιδρυτικός νόμος της ΤτΕ του 1927 αναφέρει πως η τράπεζα απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους, έστειλε την μπάλα στην εξέδρα υποβάλλοντας ερώτημα προς το ΝΣΚ αν στα κέρδη της ΤτΕ επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά που προβλέπεται από τις διατάξεις των προαναφερόμενων νόμων.

Καθοριστικό ήταν βέβαια και το γεγονός ότι ο διοικητής της ΤτΕ, επικαλούμενος αυτόν ακριβώς τον νόμο, είχε καταφέρει επί υπουργίας Γκίκα Χαρδούβελη να εξαιρεθούν τα 29 πανάκριβα ακίνητα της τράπεζας από την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, φόρο τον οποίο συνεχίζουν να πληρώνουν αγόγγυστα 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι πολίτες.

Η γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΝΣΚ με αριθμό 323 του 2016 απάλλαξε και επίσημα την ΤτΕ από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ, με την επισήμανση πάντως ότι «μόνον εφόσον τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση των, κύριων ή έστω παρεπόμενων, εργασιών της Τράπεζας κατά την άσκηση των υπό του Καταστατικού της προβλεπόμενων εξαιρετικής φύσεων αρμοδιοτήτων της, ζήτημα πραγματικό, η επί του οποίου έρευνα ανήκει στην αρμοδιότητα της οικείας φορολογικής αρχής».

Με νόμους του 1927 ζητεί απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά ο διοικητής της ΤτΕ44,25 εκατ. ευρώ, χωρίς τα πρόστιμα, υπολογίζονται οι οφειλές της ΤτΕ για την έκτακτη εισφορά

Η απόφαση

Ετσι λοιπόν, όπως συνέβη και με τον ΕΝΦΙΑ, την τελική απόφαση για το αν η ΤτΕ θα πληρώσει ή όχι έκτακτη εισφορά θα πάρει πάλι το ΝΣΚ – και μάλιστα η ολομέλεια. Κι αυτό γιατί το β’ τμήμα του ΝΣΚ, το οποίο στη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου ομόφωνα έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά θα πρέπει να καταβάλλεται κανονικά από την κεντρική τράπεζα (αριθμός γνωμοδότησης 165/2017), λόγω της σημαντικότητας του θέματος παρέπεμψε την υπόθεση στην ολομέλεια.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το σκεπτικό του β’ τμήματος, όπου επισημαίνεται ότι «εάν ο νομοθέτης επιθυμούσε να εξαιρεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος από την επιβολή των εν θέματι εκτάκτων εισφορών, θα περιελάμβανε ρητή εξαίρεση, όπως έπραξε σε άλλες περιπτώσεις φορολογιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ