ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΝ ΤΡΩΤΕ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ

Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να αναπτυχθούν στο ένα ή και στα δύο νεφρά και τείνουν να επηρεάζουν άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών.

Ενώ οι περισσότερες είναι μικρές και φεύγουν ανώδυνα με την ούρηση, μερικές μπορεί να δημιουργήσουν πιο σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με το NHS (Σύστημα Υγείας της Βρετανίας), μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη των νεφρών με δυσάρεστα συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, ρίγη και διάρροια – ακόμα και σήψη.

Συνήθως προκαλούνται από τη συσσώρευση συγκεκριμένων χημικών ουσιών στο σώμα.

Ένα από αυτά είναι το οξαλικό οξύ το οποίο μπορεί να βρεθεί στο ωμό σπανάκι – δημοφιλές για πολλούς που ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

“Το ΩΜΟ σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο έχει την ικανότητα να δεσμεύεται από τα μέταλλα στα έντερα μας και να σχηματίζει οξαλικά – ή αδιάλυτα άλατα”.

“Τα οξαλικά άλατα βρίσκονται στις πέτρες στα νεφρά, και μερικοί άνθρωποι που είναι γενετικά προδιατεθειμένοι στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί να μη καταναλώνουν πάρα πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ”.

Επιπλέον, το οξαλικό οξύ, σύμφωνα με τους ειδικούς, εμποδίζει την απορρόφηση των πλούσιων στο σπανάκι ποσοτήτων σιδήρου, καλίου, βιταμίνης Α και ασβεστίου.

Αυτός είναι και ο λόγος  που μόλις το 2% του σιδήρου από το σπανάκι απορροφάται πραγματικά από το σώμα.

Ωστόσο, το σπανάκι δεν είναι το μόνο φαγητό που περιέχει οξαλικό οξύ.

«Εκτός από τα πράσινα λαχανικά, το φραγκόσυκο, τα παντζάρια και ο μαϊντανός έχουν επίσης υψηλά ποσά οξαλικού οξέος. Όπως και τα αμύγδαλα, τα κάσιους, το φαγόπυρο, το τσάι, ο καφές και η σοκολάτα.»

Αν πάλι απολαμβάνετε το ωμό σπανάκι στη σαλάτα σας, θα πρέπει να επιλέγετε τα πιο νεαρά φυτά, επειδή το οξύ αυξάνεται καθώς τα τρόφιμα ωριμάζουν”.

Ευτυχώς, το οξαλικό οξύ καταστρέφεται με τη θερμότητα, όπως με το μαγείρεμα στον ατμό.

Ένας  ακόμη λόγος για τον οποίο θα ήταν προτιμότερο να μαγειρεύετε πάντα το σπανάκι σας, είναι οτι το ωμό σπανάκι μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια όπως η Listeria, Salmonella ή E.Coli, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, αλλά τα οποία επίσης σκοτώνονται με το μαγείρεμα – με μόλις τέσσερα λεπτά στον ατμό.

Αν και είναι μικρός ο κίνδυνος μόλυνσης, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και εκείνοι με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσαν να προσέχουν λίγο περισσότερο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ