ΟΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΒ

Η έκθεση σε παλαιές ζωοτροφές που είχαν μολυνθεί από τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών (ΣΕΒ) είναι η πιο πιθανή εξήγηση για τα συνεχιζόμενα κρούσματα της νόσου στα βοοειδή, κατέληξαν οι επιστήμονες της ΕΕ.

Τα κρούσματα βέβαια είναι τώρα πλέον ελάχιστα. Από τα 73 εκατομμύρια βοοειδή που ελέγχθηκαν μεταξύ του 2005 και του 2015, μόλις 1.259 βρέθηκαν θετικά για την ασθένεια και εντοπίστηκαν σε 11 χώρες.

Και εξ αυτών, διαπιστώθηκε ότι μόλις 60 είχαν γεννηθεί στην ΕΕ μετά την πλήρη απαγόρευση του κρέατος και του οστεάλευρου στις ζωοτροφές το 2001.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) να διερευνήσει αυτές τις περιπτώσεις και το συμπέρασμά τους είναι ότι οι μολυσμένες ζωοτροφές είναι η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης, δεδομένου ότι ο μολυσματικός παράγοντας έχει τη δυνατότητα να παραμείνει ενεργός για πολλά χρόνια.

“Τα βοοειδή ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε μολυσμένες ζωοτροφές επειδή υπήρχε ο μολυσματικός παράγοντας της ΣΕΒ εκεί όπου αποθηκεύονταν οι ζωοτροφές”, ανέφερε δήλωση.

“Μια δεύτερη πιθανότητα είναι οι μολυσμένες ζωοτροφές να έχουν εισαχθεί από τρίτες χώρες.”

Άλλες εξηγήσεις

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης άλλες πιθανές πηγές μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων της μετάδοσης της νόσου από τη μητέρα, των περιβαλλοντικών παραγόντων και των «ιατρογενών» αιτιών, όπου ο μολυσματικός παράγοντας θα μπορούσε να είχε εισαχθεί με κάποια άλλη ιατρική παρέμβαση.

Όμως, τα στοιχεία που υπήρχαν στη διάθεση των επιστημόνων κατέστησαν δύσκολη την εξαγωγή άλλων συμπερασμάτων εκτός από αυτό της έκθεσης σε μολυσμένες ζωοτροφές που είναι και η πιο πιθανή αιτία.

Αυτό συμβαδίζει με προηγούμενες, πολύ μεγαλύτερες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της κρίσης της ΣΕΒ, η οποία είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τροφή αποτελεί «σημαντικό παράγοντα κινδύνου».

Το γεγονός ότι υπήρξαν γεωγραφικές “ομάδες” κρουσμάτων ΣΕΒ στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1990 υποστηρίζει επίσης αυτό το συμπέρασμα, αν και τα στοιχεία έδειξαν επίσης και πιθανή μετάδοση από τη μητέρα ή κάποια περιβαλλοντική μόλυνση.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ