ΈΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 2ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ «ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ»

Έπεσε η αυλαία την Τρίτη το βράδυ του  2ου Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ» με την κεντρική εκδήλωση στο Μακρυχώρι (είχε αναβληθεί την Κυριακή λόγω καιρού), που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου το διάστημα 14-19 Ιουλίου

με τη συμμετοχή της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, αλλά και ελληνικών χορευτικών ομάδων.

Αν και ανοιχτός χώρος το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, κατακλύστηκε από κόσμο και μάλιστα γέμισε κάθε άκρη του. Αποτέλεσμα της αποδοχής που έτυχε όλες αυτές τις μέρες, αλλά και της σφραγίδας ότι είναι πλέον θεσμός.

Το Μακρυχώρι, έγινε για πέντε ημέρες, σταυροδρόμι ευρωπαϊκής μουσικής και χορού.

Το πενθήμερο των εκδηλώσεων περιελάμβανε μια σειρά από χορευτικές εκδηλώσεις, εργαστήρια χορού, δραστηριότητες ανταλλαγής πολιτιστικών γνώσεων μεταξύ των νέων, αλλά και επισκέψεις σε αξιοθέατα του Δήμου Τεμπών και της περιοχής γενικότερα.

Υπενθυμίζεται ότι είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και του νομού γενικότερα σε τέτοια κλίμακα.

Ειδικότερα χορευτικές εκδηλώσεις έγιναν στην Καλλιπεύκη, στο Καστρί Λουτρό, ενώ ήταν προγραμματισμένη και παρουσίαση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας τη Δευτέρα, αλλά ακυρώθηκε λόγω του καιρού.

Το Μακρυχώρι, ήταν το κέντρο των εκδηλώσεων αφού ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου ήταν και ο διοργανωτής του Φεστιβάλ. Την Τρίτη το βράδυ, πριν την εκδήλωση έγινε παρέλαση των ομάδων στους δρόμους του Μακρυχωρίου δίνοντας ευρωπαϊκό μουσικό χρώμα και λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ με τη συμμετοχή των ξένων ομάδων, του Μ.Ε.Σ. ΘΕΤΤΑΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ και φυσικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου, με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι συγκινητική και πέρα από τα αναμενόμενα.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ» έδωσε την ευκαιρία στις νέες και στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Τεμπών και της Λάρισας να γνωρίσουν «την παράδοση πέρα από τα σύνορα», να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία, αλλά και τις διαφορές των παραδοσιακών χορών και της μουσικής άλλων χωρών, αφού ένας από τους στόχους της διοργάνωσης ήταν και η γνωριμία άλλων πολιτισμών.

Το κέρδος; Η πρόσληψη γνώσης, εμπειρίας από τα νέα παιδιά. Η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εκπαίδευση στις χώρες τους, τη λαογραφία και τους χορούς.

Ανέδειξε  – στην περίοδο της κρίσης – την αξία του εθελοντισμού, αφού σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στηρίχτηκε σε εθελοντές.

Οι κυρίες του συλλόγου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, όπως και οι υπόλοιποι εθελοντές – που ήταν πολλοί –  εργάστηκαν με αγάπη για την προσφορά και έφεραν ένα άριστο αποτέλεσμα.

Καίρια η συμβολή των χορηγών μας και τους ευχαριστούμε.

Δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες του Μακρυχωρίου και του Δήμου Τεμπών, αλλά και στους επισκέπτες να κατανοήσουν αμφότεροι τους πολιτισμούς και την παράδοση. Εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός των Διεθνών Λαογραφικών Συναντήσεων.

Ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου, από σύστασής του, σκοπό έχει την προσφορά στον συγχωριανό, αλλά και σε κάθε άνθρωπο, να αναδείξει τον πολιτισμό και την παράδοση του Μακρυχωρίου και της πατρίδας μας και να τη μεταλαμπαδεύσει στα νέα παιδιά με δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Αμέριστη ήταν η βοήθεια του Δήμου Τεμπών, του Ερυθρού Σταυρού, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Δήμου Τεμπών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ