ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Την άμεση καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους Δήμους Αγιάς, Τεμπών και Ελασσόνας στους οποίους προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, ζητά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας

με ερώτησή του προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Παράλληλα, ζητά την υλοποίηση μόνιμων υποδομών που θα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα μελλοντικά φαινόμενα κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο.

Όπως εξηγεί ο κ. Κέλλας, «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στο νομό Λάρισας το τριήμερο 15, 16 και 17 Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε υποδομές τουλάχιστον σε τρεις δήμους της περιοχής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην αγροτική οδοποιία στους Δήμους Αγιάς, Τεμπών και Ελασσόνας, όπου κατά δήλωση τοπικών παραγόντων, οι υποδομές έχουν σχεδόν… εξαφανιστεί από τις έντονες βροχοπτώσεις. Μόνον στο δήμο Αγιάς, η εκτίμηση της δημοτικής αρχής είναι πως θα χρειαστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπρόσθετα, ζημιές υπέστη και το παραλιακό οδικό δίκτυο στους δήμους Αγιάς και Τεμπών, καθώς και στην κοιλάδα των Τεμπών, αφού υπήρξαν κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία».

Ο Λαρισαίος πολιτικός συμπληρώνει επίσης ότι «με βάση τη δεδομένη οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας, μετά μάλιστα και τις αντίστοιχες μεγάλες καταστροφές του παγετού του Ιανουαρίου, είναι επόμενο να παρουσιάζουν αδυναμία κάλυψης των ζημιών, με την συνδρομή της πολιτείας, να κρίνεται πλέον επιβεβλημένη».

Και προσθέτει ότι «η άμεση αποκατάσταση των ζημιών είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία των περιοχών, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο η τουριστική περίοδος, όσο και η καλλιεργητική για μία σειρά αγροτικών προϊόντων».

Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Κέλλας ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιχορηγηθούν άμεσα οι πληγέντες δήμοι με τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας;

Στις περιοχές όπου εμφανίζονται συχνά κατολισθήσεις υπάρχει πρόθεση υλοποίησης μίας μόνιμης τεχνικής υποδομής που θα αποτρέψει αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ