Η ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποφεύγει για τρίτη συνεχόμενη φορά αρνείται να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή του για την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής, εξέδωσε ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗ.ΣΥ. Κ. Μπαργιώτας.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπαργιώτας αναφέρει:

Είναι η τρίτη φορά που η κ. Γεροβασίλη δηλώνει κώλυμα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και αρνείται να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου, με θέμα «Θα εφαρμοστεί η ψηφιακή υπογραφή από την 1η Ιουλίου 2017;». Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (ICT Adoption and Digital Growth in Greece) του 2014, το ελληνικό δημόσιο

μπορεί να εξοικονομήσει άμεσα 400 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, καταργώντας το χαρτί και τις παράπλευρες διαδικασίες κατά την έκδοση διοικητικών εγγράφων και πράξεων. Η μέση διοικητική πράξη αποτελείται από 4 σελίδες και χρειάζεται 4 υπογραφές, ενώ 6 δις ευρώ είναι το κόστος της μη χρήσης ψηφιακής υπογραφής.

Με την αποκλειστική χρήση της ψηφιακής υπογραφής οι δαπάνες αυτές μπορούν άμεσα να κατευθυνθούν προς αναπτυξιακές δράσεις και κοινωνικές παροχές. Το άρθρο 24 του ν. 4440/2016 καθιστά υποχρεωτική δια νόμου την αποκλειστικά ηλεκτρονική λειτουργία, με ποινή ακυρότητας επί των παραγόμενων εγγράφων και θέτει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, το οποίο δεν εφαρμόζεται.

Ποια Πέμπτη θα μας απαντήσετε κυρία Υπουργέ; Τα ερωτήματα συγκεκριμένα α) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί από την ψήφιση του ν. 4440/2016 για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο δημόσιο τομέα; Θα εφαρμοστεί τελικά η χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής και εγκεκριμένης ηλεκτρονικής χρονοσφραγίδας για το σύνολο των Υπουργείων από την 1η Ιουλίου 2017 ή θα δοθεί παράταση; Εάν ναι, ποιες είναι οι «εξαιρετικές και ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις», όπως νόμος ορίζει, που να την δικαιολογούν; β) Πόσες και ποιες εφαρμοστικές ΚΥΑ έχουν εκδοθεί έως σήμερα; Υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός με όλα τα Υπουργεία;  Σε ποιο στάδιο ανάπτυξης και λειτουργίας βρίσκεται το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την αυτόματη ηλεκτρονική ανταλλαγή και διακίνηση εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, καθώς και για την ανταλλαγή εγγράφων με φορείς άλλων χωρών; Έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα καθορίζει τα κοινά πρότυπα διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των Σ.Η.Δ.Ε., τις διαδικασίες, καθώς και τα σχέδια διαλειτουργίας με το κεντρικό σύστημα;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ