ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΟΥΖΟ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Οι Γερμανοί πίνουν σχεδόν διπλάσιο ούζο σε σχέση με τους Έλληνες, οι οποίοι φαίνεται τώρα πια να προτιμούν το τσίπουρο. Εν τω μεταξύ οι εξαγωγές ούζου προς τη Μέση Ανατολή αυξάνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανίας οινοπνευματωδών ποτών.

Η Γερμανία, έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ούζου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οι Γερμανοί καταναλώνουν 1,3 εκατομμύρια κιβώτια (που περιέχουν 12 φιάλες των 0.700 λίτρων) ανά έτος. Ομοίως, το ούζο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην αγορά της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, η κατανάλωση ούζου στην Ελλάδα μειώνεται, σε περίπου 800.000 κιβώτια ετησίως. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα είχε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης ούζου σε σύγκριση με τη Γερμανία, με πωλήσεις πάνω από 1 εκατομμύριο κιβώτια ετησίως.

Οι αιτίες της πτώσης των πωλήσεων ούζου στην εγχώρια αγορά οφείλονται στις αυξήσεις φόρων και στην άνθηση του εμπορίου χύμα οινοπνευματωδών όπως του τσίπουρου. Οι έμποροι χύμα τσίπουρου, μεταφέρουν ενίοτε και χύμα ούζο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μετατόπιση των εγχώριων καταναλωτών στο λιγότερο δαπανηρό χύμα τσίπουρο συγκριτικά με το ούζο. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγορές του εξωτερικού θεωρούνται σχεδόν ο μόνος τρόπος για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, δεδομένου ότι το ούζο αντιστοιχεί στο 70% περίπου των εξαγωγών οινοπνευματωδών ποτών.

Ωστόσο, το ελληνικό ούζο αντιμετωπίζει απειλή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην παραγωγή ούζου.

Επίσης. μια πιθανή ψήφος υπέρ της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του περιορισμού της υποχρέωσης να εμφιαλώνεται το ούζο μέσα στη χώρα προέλευσής του, πράγμα που συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο για τα ελληνικά οινοπνευματώδη ποτά, του ούζου και του τσίπουρου. Το ούζο και το τσίπουρο θα μεταφέρονται χύμα σε ξένες χώρες και θα εμφιαλώνονται εκεί.

Οι ειδικοί της βιομηχανίας λένε ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη παραγωγή ούζου, τσίπουρου, μαστίχας κλπ σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Οι οινοπνευματοποιοί θα μπορούσαν να παράγουν οινοπνευματώδη ποτά που ονομάζονται “Ελληνικού τύπου ούζο ή τσίπουρο”. Με αυτόν τον τρόπο, τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα ενδέχεται να χάσουν την ισχύ τους στην αγορά.

greekreporter.com

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com